Folosirea inteligenței artificiale în UE
România se află sub media europeană la numărul de companii care folosesc inteligența artificială.
Lica Manolache, 14.04.2021, 19:44
Anul trecut, 7% dintre companiile cu cel puţin 10 angajaţi din Uniunea Europeană au folosit aplicaţii ale inteligenţei artificiale (AI), arată datele publicate marţi de (Eurostat). România se numără printre statele membre UE cu un procent redus de întreprinderi care au apelat la această tehnologie, cu un procent sub media europeană.
Irlanda, statul membru cu cele mai multe companii care folosesc inteligența artificială
Cel mai ridicat procent de companii care au folosit aplicații AI s-a înregistrat în Irlanda (23%), urmată de Malta (19%), Finlanda (12%) şi Danemarca (11%). La celălalt pol, cel mai redus procent îl înregistrează Letonia (2%), Slovenia, Ungaria, Cipru (fiecare cu 3%), Polonia (4%), urmate de Bulgaria şi Austria (ambele cu 5%).
Conform Eurostat, 2% dintre companii au folosit învăţarea automată pentru a analiza volume mari de date interne, 1% au analizat volume mari de date interne cu ajutorul prelucrării limbajului natural sau a recunoaşterii vocale. De asemenea, 2% dintre companii folosesc servicii de chat, iar 2% utilizează roboţi care prestează servicii.
Inteligența artificială este o zonă de importanţă strategică şi un motor cheie al dezvoltării economice. Cu ajutorul acesteia sunt furnizate soluţii pentru diverse provocări, de la tratarea bolilor la impactul agriculturii asupra mediului. De asemenea, AI oferă utilajelor şi sistemelor capacitatea de a-şi analiza mediul şi de a lua decizii cu un anumit grad de autonomie, pentru a îndeplini obiective specifice.
Noi reguli pentru folosirea AI în Uniunea Europeană
Tehnologia are nevoie de noi reglementări, consideră Comisia Europeană care a transmis miercuri că va interzice folosirea inteligenţei artificiale pentru urmărirea persoanelor şi clasificarea comportamentului lor. Companiile care nu respectă regulile, vor fi sancționate cu amenzi de până la 4% din cifra de afaceri. Noile norme cu privire la inteligenţa artificială vor fi anunţate săptămâna următoare, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Utilizarea inteligenţei artificiale în scopul supravegherii nediferenţiate a persoanelor ar trebui să fie interzisă atunci când este folosită în mod generalizat la toate persoanele, fără diferenţiere, precizează Executivul european.
Totodată, Uniunea Europeană vrea să interzică sistemele de tip social scoring, pe fondul criticilor că unele companii abuzează de această tehnologie atunci când fac angajări, acordă credite sau iau alte decizii importante care pot favoriza grupurile privilegiate.