Finanţare pentru programul Life
Comisia Europeană a aprobat fonduri de aproape un sfert de milliard de euro pentru programul Life ce vizează protejarea mediului și politicile climatice.
Lica Manolache, 29.10.2018, 19:24
Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiții de 243 de milioane euro pentru 142 proiecte, prin programului Life, informează Comisia Europeană. România ia parte din șapte dintre proiectele finanțate, inclusiv cel pentru respectarea legislației pentru prevenirea comercializării ilegale a deșeurilor, denumit Life Sweap. Acesta promovează combaterea infracțiunilor în materie de deșeuri în toate cele 36 de țări membre ale IMPEL.
Fotbalul, producția de încălțăminte și electrocasnice, vizate de programul Life
Un alt proiect la care ia parte și țara noastră este Life Reweart. Alături de Spania și Italia, România se află în topul producătorilor de încălțăminte din Uniune, cele trei state totalizând 70% din totalul producției. Proiectul derulat în cele trei state va ajauta industria de încălțăminte să devină mai sustenabilă și mai eficientă din punctul de vedere al folosirii materialelor organice și reciclate, pentru o mai bună protejare a mediului.
Federația Română de Fotbal va fi implicată în proiectul Life Tackle ce prin care se vor derul campanii de comunicare pentru prevenirea generării deșeurilor și reciclarea acestora la meciurile de fotbal organizate de FRF și alte două asociații naționale.
Celelalte proiecte desfășurate în România au în vedere siguranța rutieră pentru carnivorele mari, menținerea integrității populațiilor de păstrăv de apă dulce și folosirea dioxidului de carbon ca substitut pentru agenții frigorifici dăunători ceea ce va reduce emisiile de gaze cu efect de seră și va spori cu cel puțin 10% mai eficiența din punct de vedere energetic.
În fine, Life360 își propune să sprijine statele membre UE în îndeplinirea angajamentelor asumate de acestea în materie de schimbări climatice, iar România se numără printre țările care au nevoie de sprijin în îndeplinirea acestor ținte pentru 2030.
Prezentare a programului Life (clip video în limba română)
România, sancționată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene
Țara noastră este codașă în rândul statelor europene, la măsurile pentru protejarea mediului înconjurător. în urmă cu mai puțin de două săptămâni, România a fost condamnată de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru neîndeplinirea directivei privind depozitele de deşeuri. Autorităţile române nu au reușit să închidă 68 de gropi de gunoi neconforme, până la 16 iulie 2009, informează agenția Mediafax.
De asemenea, Comisia Europeană a decis în luna mai a anului curent să trimită România în fața CJUE din cauza nerespectării valorilor-limită convenite pentru calitatea aerului şi pentru neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire a acestor valori.
Mai mulți bani europeni pentru mediu și politicile climatice
Lansat în 1992, programul LIFE a cofinanțat peste 4.600 de proiecte europene mobilizând aproape 10 miliarde de euro și a contribuit cu peste 4,2 miliarde EUR la protecția mediului și a climei. Uniunea Europeană a pus la dispoziția statelor membre, în perioada 2014-2020, fonduri europene în valoare de 3,4 miliarde de euro pentru subprogram pentru mediu și un subprogram pentru politicile climatice. Comisia a propus majorarea cu circa 60% a finanțării exercțiul bugetar 2021-2027.