Extinderea UE în Balcanii de vest
Statele din Balcanii de Vest așteaptă o nouă procedură care să le aducă mai aproape de aderarea la Uniunea Europeană.
Lica Manolache, 17.02.2020, 19:10
Reprezentanții a șase state europene din Balcanii de vest s-au întâlnit, duminică, La Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel pentru o discuţie sinceră” despre o viitoare aderarea la Uniunea Europeană. Întâlnirea a avut loc în cursul unui dineu de lucru destinat să pregătească summitul de la Zagreb în luna mai, la care au participat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell.
Vom vedea cum să aprofundăm parteneriatul nostru cu aceste ţări, să le consolidăm perspectivele europene şi să semnalăm reformele pe care trebuie să le efectueze”, a explicat Charles Michel, potrivit Agerpres.
Macedonia de Nord și Albania, așteaptă unda verde pentru aterizarea” în negocierile de aderare
Macedonia de Nord şi Albania speră că negocierile pentru aderare să fie deschise în la summitul de la Zagreb din luna mai. Am avut toţi dificultăţi pentru a ateriza în această seară la Bruxelles şi este un fel de avertisment că pentru noi aterizarea (în UE) nu va fi uşoară”, a declarat Premierul Albaniei, Edi Rama.
Ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Nikola Dimitrov, a preluat gluma oficialului albanez legată de condițiile meteo întâmpinate la sosirea în capitala Belgiei: Am avut trei consilii europene în cursul cărora nu am reuşit să aterizăm, dar avem speranţa de a reuşi la a patra tentativă.”
Comisia Europeană a prezentat, de curând, o nouă procedură de aderare mai strictă pentru cele două state din sudul Europei pentru a răspunde astfel condiţiilor puse de Franţa în cazul celor două ţări. Propunerea urmează să fie discutată şi, ulterior, aprobată în unanimitate de statele membre pentru ca negocierile să poată fi deschise.
Macron: Franța nu este singurul stat care a blocat deschiderea negocierilor
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că este dispus să renunţe în anumite condiţii la opoziţia sa faţă de deschiderea negocierilor de aderare a Albaniei şi a Macedoniei de Nord la UE, informează AFP, citată de Agerpres. Aşteptăm cu toţi raportul Comisiei Europene, în luna martie, privind cele două ţări. Trebuie să vedem ce va spune Comisia despre situaţia progreselor aşteptate şi, în funcţia de acest lucru, dacă rezultatele sunt pozitive şi încrederea este stabilită, ar urma să putem deschide apoi negocierile”, a declarat, sâmbătă, șeful statului francez, aflat la Conferinţa privind Securitatea de la Munchen.
Totodată, Macron a punctat, într-un mod ironic, că Franța nu este singurul stat membru responsabil pentru blocajul aderării celor două state: Salut marele curaj care constă în a te ascunde în spatele Franţei atunci când există un dezacord, dar vă pot spune că sunt mai multe state împotriva deschiderii negocierilor cu Macedonia şi Albania”, a spus Emmanuel Macron.
Macedonia de Nord, Serbia, Kosovo, Albania, Muntenegru şi Bosnia-Herțegovina sunt cele șase state balcanice aflate în drumul anevoios către Uniunea Europeană. Până în prezent, negocierile de aderare au fost deschise cu Muntenegru în 2012 și cu Serbia în 2014.