Exporturile UE de produse de înaltă tehnologie, în creștere
Importurile și exporturile UE de produse de înaltă tehnologie au înregistrat o valoare aproape identică în 2023, cu un avans pentru mărfurile care au părăsit blocul comunitar.
Lica Manolache, 05.10.2024, 16:02
Uniunea Europeană a exportat anul trecut produse de înaltă tehnologie în valoare de 461 miliarde de euro, în creștere cu 3% față de 2022, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Valoarea produselor importate a fost de 478 miliarde de euro, cu 1% mai puțin față de anul precedent.
Aproape o treime din importurile UE de produse de înaltă tehnologie -32% și o valoare totală de 155 miliarde de euro – au sosit în blocul comunitar din China. Din Statele Unite ale Americii au venit 15% din totalul acestor importuri (108 miliarde de euro). Următorii parteneri comerciali au fost Elveția (7% și 31 miliarde de euro), Taiwan (6% și 28 miliarde de euro), Marea Britanie şi Vietnam (fiecare cu 4%; 20 miliarde de euro şi, respectiv, 19 miliarde de euro).
Categoria electronice-telecomunicații a reprezentat cea mai mare pondere a importurilor de produse de înaltă tehnologie din afara blocului comunitar (39%), cele mai multe provenite din China. Calculatoare și echipamentele pentru birouri, dar și sectorul farmaceutic au acumulat 15% din importurile de produse de înaltă tehnologie, cu China și SUA ca principale țări de proveniență.
Categoria electronice-telecomunicații a dominat importurile din Vietnam, Taiwan și China, mai arată datele Eurostat pentru anul trecut. Către acest sector s-au îndreptat 73% din importurile de produsele de înaltă tehnologie din Vietnam (14 miliarde de euro), respectiv 58% din cele sosite din Taiwan (16 miliarde de euro), dar și din China (89 miliarde de euro).
Cea mai ridicată pondere a importurilor din Elveţia a fost înregistrată în sectorul farmaceutic (70% din importurile de produse de înaltă tehnologie din Elveţia; 22 miliarde de euro) iar sectorul aerospaţial a reprezentat cea mai ridicată pondere a importurilor din SUA (35%; 37 miliarde de euro) şi din Marea Britanie (30%; 6 miliarde de euro).
Importurile UE de produse de înaltă tehnologie (2023) / Sursa: Eurostat
În ceea ce privește exporturile de produse de înaltă tehnologie ale UE, Statele Unite au fost principala destinație cu 28% din total și echivalentul a 128 miliarde de euro. Pe următoarele poziții s-a situat China cu 11% din exporturi sau 49 miliarde de euro, Marea Britanie (10%, 44 miliarde de euro), Elveția (6%, 28 miliarde de euro), Japonia și Turcia, fiecare cu aproximativ 3% (15 miliarde de euro și, respectiv, 14 miliarde de euro).
Sectorul farmaceutic a avut cea mai ridicată pondere (30%) a exporturilor de produse de înaltă tehnologie către ţări din afara blocului comunitar, principalul partener fiind SUA. Urmează sectorul electronice-telecomunicații (20%) şi cel aerospaţial (18%), unde China şi SUA sunt principalii parteneri.
Sectorul farmaceutic a dominat exporturile de produse de înaltă tehnologie ale UE, reprezentând 30% din total, cu SUA drept principal partener. Alte sectoare importante au fost „telecomunicațiile și electronica”, care au însumat 20% din exporturi, și sectorul aerospațial, cu o pondere de 18%. În aceste două sectoare, China și SUA au fost principalii parteneri comerciali ai UE.
Elveția și SUA au avut cea mai mare pondere a exporturilor în sectorul farmaceutic, fiecare raportând 48% din totalul produselor de înaltă tehnologie exportate. Valoarea acestor exporturi a fost de 14 miliarde de euro pentru Elveția și 61 miliarde de euro pentru SUA. Japonia a înregistrat și ea o pondere semnificativă în sectorul farmaceutic, cu 39% din exporturi, echivalentul a șase miliarde de euro.
China a avut cea mai mare pondere a exporturilor de produse de înaltă tehnologie în sectorul „telecomunicațiilor și electronicii”, cu 31% din totalul exporturilor, în valoare de 15 miliarde de euro.