Exporturile și importurile de deșeuri ale UE
Uniunea Europeană a exportat peste 30 de milioane de tone de deșeuri în 2021.
Lica Manolache, 30.05.2022, 16:59
Exporturile de deșeuri din UE către țările din afara blocului comunitar au ajuns anul trecut la 33 de milioane de tone, o creştere de 77% față de anul 2004, potrivit datelor Eurostat. Și importurile de deșeuri din afara Uniunii sunt în creștere, însă numai cu 11%, respectiv 19,7 milioane de tone importate în 2021.
Turcia importă jumătate din deșeurile Uniunii Europene
Aproape jumătate din totalul exporturilor de deşeuri ale Uniuniii Europene au ajuns în Turcia. În total, 14,7 milioane de tone de deșeuri au fost exportate către Turcia, o cantitate de trei ori mai mare în comparație cu anul 2004.
Alte destinații pentru deșeurile produse în spațiul comunitar au fost India (circa 2,4 milioane de tone), Egipt (1,9 milioane de tone), Elveţia (1,7 milioane de tone), Marea Britanie (1,5 milioane de tone), Norvegia (1,4 milioane de tone), Pakistan (1,3 milioane de tone), Indonezia (1,1 milioane de tone), Statele Unite (0,9 milioane de tone) şi Maroc (0,6 milioane de tone).
Dintre statele enumerate mai sus, Pakistanul a înregistrat cea mai importantă creștere a importurilor de deșeuri din Uniune. În 2004, UE a exportat către statul din sudul Asiei doar 0,1 milioane de tone de deșeuri. În ceea ce privește exporturile către China, situația se află la polul opus. Astfel, exporturile de deşeuri din UE către China au scăzut de la peste 10 milioane de tone în 2009, la numai 0,4 milioane de tone anul trecut.
În cea mai mare parte, Uniunea Europeană a exportat deșeuri provenite din metale feroase (fier și oțel) care au însumat 19,5 milioane de tone, respectiv 59% din totalul exporturilor de deșeuri din anul trecut. Două treimi din metalele feroase plecate din spațiul comunitar, respectiv 13,1 milioane de tone, au ajuns în Turcia, principala destinație a exporturilor.
Cele 10 state care au importat cele mai mari cantități de deșeuri din Uniunea Europeană în 2021 (cifre exprimate în milioane de tone) / Sursa: Eurostat
Marea Britanie, principala sursă a importurilor de deșeuri ale UE
În ceea ce privește importurile de deșeuri feroase, cele 27 de state membre au importat în total 5,5 milioane de tone de deșeuri de metale feroase, aproape o treime (32%) sosind din Marea Britanie.
Din Uniunea Europeană au mai plecat alte 4,4 milioane de deșeuri de hârtie în 2021. Această cantitate reprezintă 13% din totalul deșeurilor exportate din spațiul comunitar, iar principalele destinații pentru hârtie au fost India (1,2 milioane de tone sau 26%), Indonezia (0,9 milioane de tone sau 22%) şi Turcia (0,4 milioane de tone sau 10%).
La rândul său, Uniunea a importat 2,4 milioane de tone de deșeuri de hârtie, dintre care un milion de tone (42%) au sosit din Marea Britanie.
România se confruntă cu problemele legate de importurile ilegale de deșeuri. Cifra de afaceri a societăților care sunt implicate în comerțul cu deșeuri depășește o jumătate de miliard de euro, însă autoritățile române estimează că o sumă similară este obținută pe piața neagră e deșeurilor. Totodată, țara noastră este vizată de mai multe proceduri de infrigement din cauza gestionării defectuoase a deșeurilor.
Exporturile (galben) și importurile (roșu) de deșeuri ale UE pe categorii de materiale în 2021 / Sursa: Eurostat