Eurobarometru: Susținere pentru adoptarea monedei unice
Majoritatea cetățenilor din statele UE aflate în afara zonei euro își doresc adoptarea monedei unice europene.
Lica Manolache, 10.06.2022, 22:42
Majoritatea cetățenilor din statele UE aflate în afara zonei euro își doresc adoptarea monedei unice europene.
Comisia Europeană a publicat vineri sondajul anual Eurobarometru Flash privind introducerea monedei euro în statele membre care nu au adoptat încă moneda comună, respectiv România, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, și Suedia.
Bulgarii, sceptici față de adoptarea monedei unice
Potrivit datelor culese în cele șapte state, adoptarea monedei euro se bucură de un larg sprijin. Astfel, 60% dintre cei intervievați s-au declarat în favoarea introducerii monedei euro, în timp ce 38% nu ar fi de acord cu trecerea la moneda unică. Cele mai ridicate cifre s-au înregistrat în România, unde peste trei sferturi dintre respondenți (77%) doresc adoptarea monedei euro, urmată de Ungaria (69%). În trei state, mai puțin de jumătate din populație ar fi de acord cu introducerea euro ca monedă oficială. Este vorba despre Bulgaria, Cehia (44% în ambele țări) și Suedia (45 %).
Sondajul Eurobarometru mai arată că 55% dintre respondenții din cele șapte state (65% în România) consideră că trecerea la moneda euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor, iar o proporție la fel de mare (56 %) consideră că introducerea monedei euro va duce la o creștere a prețurilor. Totodată, 87% dintre cei intervievați (89% în România) consideră că vor reuși să se adapteze la schimbarea monedei, în timp ce 43% cred că adoptarea monedei unice înseamnă și pierderea unei părți din identitatea națională (47% în România).
Gradul de conștientizare e cu privire la moneda unică europeană în rândul cetățenilor din statele membre din afara zonei euro continuă să crească. Astfel, 53% dintre respondenți (45% în România) se simt informați cu privire la euro, cu două procente mai mult față de anul trecut.
Este România pregătită pentru a introduce moneda euro? Total – media în cele 7 state din afara zonei euro
8 din 10 români au folosit deja euro
În România, doar 8% dintre respondenți au spus că nu doresc ca țara noastră să adopte euro, iar 12% doresc ca renunțarea la leu să se întâmple cât mai târziu posibil. 35% doresc adoptarea monedei euro după o perioadă, în timp ce 43% doresc cât mai curând posibil trecerea la euro.
Doar o treime dintre intervievați consideră că România estre gata să adopte moneda euro, iar 65% spun că România nu este încă pregătită. Jumătate dintre români (49%) sunt de părere că adoptarea monedei unice înseamnă și pierderea controlului asupra economiei pentru România.
Datele Eurobarometrului Flash mai arată că 81% dintre respondenții români au folosit deja bancnote și monede euro și numai 19% dintre aceștia au spun că nu au folosit moneda unică până în prezent.
Credeți că adoptarea euro va avea un impact pozitiv sau negativ pentru România? Total – media în cele 7 state din afara zonei euro
România, departe de aderarea la moneda unică europeană
România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea
monedei euro, după cum reiese este prezentată în Raportul de convergență din
2022, prezentat de Comisia Europeană în prima zi a lunii iunie. Raportul CE
semnalează, în special, că legislația din România nu este pe deplin compatibilă
cu obligația de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcționarea
Uniunii Europene (TFUE).
România nu îndeplinește criteriul de
stabilitate a prețurilor, pe cel privind finanțele publice, nu îndeplinește
criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergență a ratelor dobânzii pe
termen lung. Totodată, țara noastră care este singurul stat din cele aflate în afara zonei euro care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.