Eurobarometru: Știrile false, un pericol pentru democrație
Majoritatea românilor consideră că știrile false sunt un pericol pentru democrație. Eurobarometru mai arată că românii își păstrează încrederea în UE și instituțiile europene.
Lica Manolache, 07.03.2019, 16:34
Majoritatea românilor consideră că știrile și informațiile care denaturează realitatea sau chiar sunt false reprezintă un pericol pentru democrație, conform raportului național pentru România, parte a studiului Eurobarometru Standard 90. 69% din totalul cetăţenilor români împărtăşesc această opinie, cu șapte procente mai puțin față de media europeană (76%).
Aproape trei sferturi dintre respondenți (72%) români consideră că știrile false sunt deseori întâlnite, față de 68% la nivel european și reprezintă o problemă la nivel național pentru 69% dintre români, cu 2 procente mai puțin decât media UE.
Rețelele sociale, folosite mai des ca sursă de informare
Rețelele sociale (Facebook, Instragram, Twitter etc.) au fost menționate mai des ca surse de informare folosite, față de anii anteriori. Astfel, 60% dintre români percep rețele sociale drept o modalitate modernă de a fi la curent cu problemele politice, dar și ca un mod de exprimare a părerilor în acest sens, menționează site-ul Comisiei Europene.
În pivința mass-media, principala sursă de informare rămâne televiziunea. 97% dintre respondenți au spus că privesc cel puțin o dată pe săptămână programele televizate media UE fiind de 92%. Totodată, 58% dintre români utilizează internetul săptămânal, mult sub media europeană de 78% UE.
Concluziile raportului național mai arată că 31% dintre români consideră libera circulație a cetățenilor, bunurilor și serviciilor în interiorul celor 28 de state membre UE, cea mai mare reușită a Uniunii Europene.
Românii nu au încredere în guvernul și parlamentul României
Există o mare diferență de percepție între instutuțiile europene şi cele locale, conform studiului Eurobarometru. Peste jumătate dintre români (55%) au încredere în Comisia Europeană (peste media europeană de 43%), în timp ce guvernul României beneficează de încrederea a numai 23% dintre cetățeni. Șase din zece români au încredere în Parlamentul European, în timp ce Camera Deputaților se situează la un nivel aproape egal cu executivul de la București, respectiv 24%.
52% dintre cetățenii români au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană, mult peste media UE de 43%. Românii sunt în continuare mai optimiști în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene (63%), cu cinci procente peste media la nivel european.
Tot cinci procente în plus sunt la capitolul democrație. 55% dintre români sunt mulţumiţi de felul în care aceasta funcţionează în UE, faţă de 50% media europeană. În schimb, doar unul din trei români este mulţumit de modul de funcţionare a democrației în România.