Eurobarometru: Românii cred în Uniunea Europeană
Românii sunt optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene, dar nu au încredere în autoritățile și economia națională, arată studiul Eurobarometru standard.
Lica Manolache, 06.03.2018, 15:12
Doi din trei români (66%) sunt optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene, arată studiul Eurobarometru standard, publicat de Comisia Europeană. Încrederea românilor este cu nouă puncte procentuale peste media europeană de 57%. Irlanda (80%) și Luxemburg (72%) sunt cele mai optimiste state fașă de viitorul UE, la polul opus aflându-se Grecia (37%) și Marea Britanie (44%)
“Românii continuă să creadă în Europa și în valorile pe care aceasta le promovează. Avem nevoie de încrederea și dinamismul lor, în construirea viitoarei Uniuni Europene, ale cărei baze se vor pune la summitul de la Sibiu, din 2019, în timpul Președinției române a Consiliului UE, a declarat Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene.
Lipsă de încredere în autoritățile din România
Țara noastră continuă să își păstreze încrederea în Parlamentul European (56% din populație, față de 45% media UE) și în Comisia Europeană (50%). 47% din populația României consideră că Uniunea Europeană se îndreaptă în direcţia bună, cu mult peste media europeană de 30%. România se situează din nou peste media europeană (48%) în ce privește economia Uniunii Europene. 51% dintre români sunt de părere că economia blocului comunitar este bună
Situația se schimbă drastic în ceea privește percepția românilor față de economia națională. Doar 22% dintre români o evaluează ca fiind bună, media statelor UE situându-se la 48%. Nici instituțiile publice din România nu sunt bine văzute de către români. 35% au încredere în autoritățile locale și regionale (primării, consilii județene etc.), față de 51% media în cele 28 de state membre UE. Și mai prost sunt văzute Guvernul României (21% încredere față de 36% media UE) și Camera Deputaților (18% încredere în România vs. 35% în Uniune). Partidele politice se bucură de încrederea a numai 13% din populația țării noastre, însă mai aproape de media UE de 18%. Șomajul, pensiile (fiecare câte 16% din populație), sistemul educațional (14%), infracționalitatea (12%) și impozitarea (10%) sunt alte probleme identificate de concetățeni.
Tot la nivel personal, 53% din populație consideră că situaţia financiară a gospodăriei lor este bună sau foarte bună, în scădere cu 5% față de datele culese în primăvara anului trecut. România se aflp, din nou, departe de media europeană care a crescut cu 4 puncte procentuale față de 2016, la72%. Totodată, a crescut numărul românilor care anticipează o înrăutăţire a situaţiei financiare a propriei gospodării în următoarele 12 luni (24% față de 15% conform precedentului studiul Eubarometru).
Românii se împrietenesc mai greu cu internetul
Un alt capitol care atrage atenția este piața digitală și accesul la internet. Astfel, 40% dintre români nu accesează internetul niciodată, cu 24% mai mult decât media europeană. Deși 57% dintre români au conexiune la internet acasă (75%, media UE), 37% dintre respondenți au declarat că nu accesează internetul niciodată de acasă (cu 21 de puncte procentuale peste media Uniunii).
Datele pentru studiul Eurobarometru standard 88 au fost colectate în România, în perioada 5-12 noiembrie 2017, de compania TNS CSOP. Eșantionul reprezentativ a fost constituit din 1.062 de persoane cu vârsta de 15 ani și peste. Studiul este realizat de două ori pe an, în toate țările Uniunii Europene.