Eurobarometru: Românii continuă să fie încrezători în viitorul UE
Românii cred în viitorul Uniunii Europene și au încredere în instituțiile europene, arată cel mai recent Eurobaroemtru.
Lica Manolache, 12.03.2020, 18:53
Românii continuă să aibă încredere și sentimente pozitive față de politicile Uniunii Europene, conform celui mai recent raport Eurobarometru Standard. Mai mult de jumătate dintre cetățenii români (52%) au o imagine pozitivă față de UE, cu nouă puncta procentuale peste media europeană (43%). 71% dintre români sunt optimiști față de viitorul Uniunii, cu 8% mai puțin față de 2018, dar cu mult peste media UE de 58%, aceeași ca în anul precedent.
În privința încrederii în instituțiile europene, două treimi dintre români declară că au încredere în Parlamentul European (66%), în creștere cu 6 puncte procentuale față de 2018. Comisia Europeană și Consiliul European sunt următoarele instituții investite cu încredere din partea românilor: 63%, respectiv 58%. România se plasează sub media europeană în privința instituțiilor și autorităților naționale, după cum arată și graficul de mai jos.
Încrederea în instuțiile naționale / europene
Cea mai bună realizare a Uniunii Europene este considerată de către români libera circulație a cetățenilor, bunurilor și serviciilor în interiorul spațiului comunitar, ea fiind menționată de 26% dintre cetățeni, foarte aproape de media UE (25%). La nivel european, pacea între statele membre UE este considerată realizarea cea mai importantă (34% media UE, 18% în România).
Doar unul din trei europeni crede că UE se îndreaptă în direcția corectă
Datele Eurobarometru Standard mai arată că 52% din populația României crede că, în general, Uniunea Europeană se îndreaptă în direcția corectă, o creștere de 3 puncte procentuale față de anul 2018. Ca și în ultimii doi ani, cifrele din țara noastră sunt cu mult peste media europeană (31%). Un nivel mai ridicat de încredere în privința direcției Uniunii Europene se înregistrează în Irlanda (54%), iar Croația este foarte aproape de România are cu un singur punct procentual mai puțin (51%).
Belgia, țara care găzduiește principalele instituții europene și care a dat, anul trecut președinții, pentru conducerea Comisiei europene și a Consiliului European este în vârful statelor europene care consideră actuala direcție a Uniunii ca fiind greșită sunt (62%). La foarte mică distanță în Urma Belgiei se situează Grecia (61%) și Franța (60%).
Locurile de muncă și educația, dorite de români ca priorități pentru bugetul UE
Din perspectiva bugetului Uniunii Europene, prioritizarea obiectivelor și domeniilor de interes diferă în rândul românilor față de media înregistrată la nivel european. Apărarea și securitatea, precum și politica economică și monetară, sunt primele domenii menționate în care atât românii, cât și europenii, consideră că se cheltuie cea mai mare parte a bugetului.
Populația din România clasează pe primele locuri domeniile în care ar trebui să crească investițiile din bugetul UE ocuparea forței de muncă, urmată de educația, formarea, cultura și media și, pe a treia poziție, agricultura și dezvoltarea rurală.
La nivelul Uniunii Europene, prioritatea referitoare la schimbările climatice și protecția mediului este considerată a fi mai importantă decât cea legată de educație, formare, cultură și media, iar agricultura este devansată de acestea.
Românii, cu 10 procente sub media europeană la mulțumirea față de modul în care funcționează democrația în țară