Eurobarometru România: Încredere în economia UE, pesimism față de cea locală
Românii își păstrează optimismul față de economia Uniunii Europene, dar sunt îngrijorați de situația economică locală, arată sondajul Eurobaroemtru
Lica Manolache, 16.06.2018, 13:52
Românii își păstrează optimismul față de situația economică a Uniunii Europene. Sondajul Eurobarometru de primăvară, publicat joi, arată că 31% din populația României consideră că economia blocului comunitar se va îmbunătăți în următoarele 12 luni, cu zece procente peste media europeană (21%). Cel puțin unul din doi români are încredere în UE, respectiv 52%, din nou peste media europeană de 42%.
Românii, nemulțumiți de economia țării și de situația financiară a gospodăriei
În ce privește starea economiei naționale, românii sunt în cea mai mare parte pesimiști. Doar 27% dintre respondenți consideră că România are o economie bună în prezent, aproximativ jumătate din media europeană (49%). Cu toate că economia națională se află în creștere de câțiva ani, iar prognoza instituțiilor financiare indică o creșetere de peste 5% și în 2018, populația României este afectată de creșeterile de prețuri, dar și de ratele mai mari. Conform datelor Eurostat, publicate vineri, România a înregistrat cea mai mare inflație din Uniunea Europeană în luna mai, respeciv 4,6%.
Pe lângă creșterea prețurilor pentru bunuri și servicii, românii se confruntă și cu o creștere accelerată a indicelui ROBOR care a mărit semnificativ ratele la creditele cu dobândă variabilă în lei.
Sondajul Eurobarometru evidențiează chiar îngrijorările românilor față de bugetul gospodăriei. 54% din respondenții români consideră că situația financiară a propriei gospodării este bună, față de 71% media în cele 28 de state UE. De asemenea, 35% dintre români sunt nemulțumiți de situația de la locul de muncă, cu 14 procente peste media europeană.
Europenii, mai încrezători în viitorul UE și în moneda euro
Sondajul arată un optimism în ușoară creștere și la nivelul întregii Uniuni Europene. Opiniile pozitive cu privire la starea economiei naționale este în creșetere cu 1% față de anul trecut, 49 %, depășind numărul opiniilor negative (47 %) pentru prima oară din 2007. Uniunea economică și monetară și sprijinul pentru moneda euro este la cel mai ridicat nivel de suținere, respectiv 74% din respondenții care se află în statele din zona euro.
La nivelul întregului bloc comunitar, încrederea în Uniunea Europeană este în creștere la 42%, cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani. De asemenea, 58% dintre europeni sunt optimști în ceea ce privește viitorul UE (58%).
Politicile care au adus beneficii populației UE
“Europenii resimt beneficiile politicilor și ale realizărilor Uniunii, cum ar fi: lipsa controalelor la frontieră sau reducerea numărului acestora cu ocazia călătoriilor în străinătate (53%), scăderea prețurilor pentru convorbirile telefonice efectuate într-o altă țară UE (48%), sporirea drepturilor consumatorilor la achiziționarea de produse sau servicii în altă țară din UE (37%) sau îmbunătățirea drepturilor pasagerilor de transport aerian (34%); libera circulațieeste susținută de 82% dintre respondenți, iar o politică de securitate și apărare comună este susținută de 75%”, a comunicat Reprezentanța în România a Comisiei Europene.
Sondajul Eurobarometru standard a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față desfășurate între 17 și 28 martie 2018. Au fost intervievate 33.130 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate, informează Comisia Europeană.