Eurobarometru privind probleme întâmpinate de IMM-uri
IMM-urile din România și UE se confruntă cu lipsa personalului calificat și consideră stimulente financiare cel mai bun sprijin pentru a rezolva problemele.
Lica Manolache, 14.11.2023, 16:24
Un nou sondaj Eurobarometru arată că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă întreprinderile mici și mijlocii (IMM) este lipsa angajaților cu competențe corespunzătoare. Astfel, întrebate care sunt cele mai grave probleme pentru companie, 58% dintre IMM-urile din România consideră că dificultatea de a găsi angajați cu competențe corespunzătoare este principala problemă.
La nivelul UE, 54% dintre respondenți au oferit același răspuns. Lipsa personalului cu competențe corespunzătoare este o problemă serioasă pentru 53% dintre microîntreprinderi (cele cu mai puțin de 10 angajați), pentru 65% dintre întreprinderile mici (până în 50 de angajați) și pentru 68% dintre întreprinderile mijlocii (50-249 de angajați).
Personalul tehnic, cea mai mare lipsă pentru IMM-uri
Lipsa angajaților cu competențe are multiple efecte negative pentru întreprinderi și angajații acestora: creșterea volumului de muncă pentru personalul existent, scăderea vânzărilor sau a oportunităților de vânzare, precum și profitabilitate și a creștere reduse.
Concurența neloială este a doua mare problemă, un răspuns ales de peste o treime (35%) dintre participanții din țara noastră, față de numai 19% la nivelul UE27. Tot 35% dintre IMM-urile din România văd ca o mare problemă accesul la finanțare, chiar și eventual din cauza primirii cu întârziere a plăților” (21% în UE).
Dintre meserii, 37% dintre IMM-urile românești au spus că confruntă cu deficit pentru posturi de tehnicieni, precum lucrătorii din laboratoare, mecanicii și alții. Același răspuns a fost dat de 42% dintre respondenții la nivelul UE. În schimb, dacă 32% dintre întreprinderile românești au indicat și specialiștii în IT (tehnologia informației), doar 18% dintre IMM-urile din cele 27 de state membre au aceeași problemă.
Aproape 1 din 10 IMM-uri românești a căutat angajați din afara UE
Întrebați dacă au apelat la angajări din afara granițelor pentru a acoperi deficitul de personal calificat, doar 6% dintre respondenții din România au răspuns că au apelat la personal din alte state UE (14% media europeană) și 9% au apelat la angajări din afara Uniunii (16% media UE27).
Jumătate dintre IMM-urile românești (50%) consideră stimulentele financiare drept cea mai eficientă metodă de sprijin pentru a combate deficitul de competențe (38% media UE). A doua metodă de sprijin ar fi subvențiile directe după cum spun 39% dintre IMM-urile românești (28% la nivelul UE).
În același timp 30% dintre IMM-urile românești (19% media UE) consideră foarte eficient” sprijinul primit pentru combaterea deficitului, iar 48% (51% media) UE spun că sprijinul a fost oarecum eficient”.
Comisia Europeană precizează că sondajul Eurobarometru dat publicității marți este un instrument util pentru a înțelege felul în care lipsa personalului competent afectează întreprinderile mici și mijlocii.
Acest studiu va contribui la înțelegerea modului în care deficitul de personal calificat afectează IMM-urile, care reprezintă 98% din economia europeană, în vederea îmbunătățirii competitivității lor globale”, a subliniat Thierry Breton, a declarat comisarul european responsabil pentru piață internă.
Sursa infografice: Comisia Europeană / Eurobarometru Flash 537