Eurobarometru privind percepția asupra spațiului Schengen
Comisia Europeană a publicat, marți, rezultatele unui nou sondaj Eurobarometru care indică o apreciere în creștere a cetățenilor și întreprinderilor din UE pentru spațiul Schengen.
Lica Manolache, 09.10.2024, 16:55
Comisia Europeană a publicat, marți, rezultatele unui nou sondaj Eurobarometru care indică o apreciere în creștere a cetățenilor și întreprinderilor din UE pentru spațiul Schengen, comparativ cu sondajul anterior realizat în 2018.
Astfel, 63% dintre cetățenii europeni consideră consolidarea cooperării în cadrul spațiului Schengen drept principala prioritate a UE pentru până în 2030, în timp ce mai bine de jumătate dintre români (52%) susțin același lucru.
Spațiul Schengen, benefic pentru dialogul între diferitele culturi
82% dintre europeni și 67% dintre respondenții din țara noastră consideră că spațiul Schengen promovează interacțiunea dintre oamenii din diferite culturi. Totodată, 80% dintre europenii intervievați și 65% dintre români cred că spațiul Schengen este benefic pentru mediul afacerilor.
Având în vedere că țara noastră nu este inclusă și cu frontierele terestre în Schengen, sondajul mai arată că 75% dintre cetățenii UE cred că spațiul de liberă circulație prezintă mai multe avantaje decât dezavantaje pentru țară și numai și 61% dintre români care împărtășesc aceeași opinie. 72% dintre respondenții din UE și 63% dintre români consideră că spațiul Schengen reprezintă una dintre principalele realizări ale UE. 62% media UE și 56% dintre cei chestionați în România spun că Schengen contribuie la securitatea spațiului comunitar.
67% dintre români nu au călătorit ca turiști în spațiul Schengen
Participanții la sondaj au mai fost întrebați cât de des călătoresc în spațiul Schengen pentru anumite activități. Dacă 40% dintre europeni merg cel puțin o dată pe an ca turiști sau de sărbători, doar 15% dintre respondenți români au oferit același răspuns, iar 18% au spus că mai rar de o dată pe an. Astfel, două treimi dintre conaționali (67%) au spus că nu mers ca turiști în statele incluse în Schengen.
Doar 11% dintre români au călătorit cel puțin o dată pentru cumpărături (27% media UE27), 22% au vizitat cel puțin o dată rudele sau prietenii (29% media UE) și 8% dintre românii aflați în țară au călătorit în interes de serviciu (14% media UE). De asemenea, 6% dintre respondenții din țara noastră au spus că au mers cel puțin o dată în statele Schengen pentru servicii, inclusiv vizite medicale (10% media UE), iar 2% dintre români (9% media UE) au călătorit pentru educație
În ceea ce privește comerțul și mediul afacerilor, Eurobarometrul arată că 68% dintre întreprinderile din UE și 86% dintre cele din România afirmă că au auzit de spațiul Schengen și știu ce este acesta. Totodată, 83% dintre întreprinderile din UE și 91% dintre cele românești sunt de acord că spațiul Schengen este benefic pentru afacerile din țara lor.
O treime dintre întreprinderile din UE au răspuns că situarea în spațiul Schengen reduce costurile datorită absenței controalelor la frontierele interne.
România așteaptă undă verde pentru frontierele terestre în Consiliul JAI
Eurobarometrul Schengen va fi prezentat joi, în prima reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din mandatul președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene. În cadrul întâlnirii va fi prezentat și un bilanț al aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România la frontierele aeriene și maritime.
Autoritățile de la București speră că țara noastră va primi semnalele pozitive la reuniunea miniștrilor de interne din UE, în perspectiva unei decizii până la finalul anului privind includerea frontierelor terestre în spaţiul Schengen.
„Am acţionat diplomatic pentru ca în acest Consiliu să primim semnale puternice de sprijin pentru luarea unei decizii pozitive până la finalul acestui an. Sunt în permanent contact cu preşedinţia ungară, cu Comisia Europeană şi cu miniştrii de interne din statele UE pentru a ne promova obiectivul”, a declarat ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
În marja Consiliului JAI, premierul maghiar Viktor Orban declarat că a Consiliului UE cere ca Bulgaria şi România să fie membre depline ale zonei Schengen până la finalul mandatului Ungariei în fruntea Consiliului UE.
Totodată, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat luni la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că mesajul său din Consiliul JAI va fi pentru includerea integrală a celor două state membre în spațiul Schengen.