Eurobarometru privind intrarea în câmpul muncii a tinerilor europeni
Tinerii europeni declară că au de câștigat după efectuare unor stagii de muncă, însă peste o treime dintre aceștia găsesc mai greu un job interesant sau potrivit.
Lica Manolache, 03.05.2023, 17:53
Un nou sondaj Eurobarometru publicat la finalul săptămâni trecute aduce date despre integrarea tinerilor pe piața muncii, în special a celor care au efectuat stagii de pregătire. Potrivit datelor acestui sondaj, 78% dintre tinerii intervievați au efectuat cel puțin un stagiu, iar pentru o cincime dintre aceștia (19%) prima experiență profesională a fost un stagiu.
În cea mai mare parte (76%), respondenții sunt de acord că au învățat lucruri utile din punct de vedere profesional în timpul stagiului, iar mai bine de jumătate dintre ei (58%) declară că au fost sprijiniți în căutarea unui loc de muncă de către furnizorul lor de stagii sau o altă organizație implicată în pregătirea lor.
Sondajul mai arată că 39 % dintre cei chestionați au continuat să lucreze pentru același angajator (cu contract fix, sau contract permanent), alți 26% și-au găsit un job la alt angajator (pe perioadă fixă sau nedeterminată), în timp ce 4% au devenit lucrători independenți.
67% dintre românii care au participat la sondaj spun că stagiul i-a ajutat mult sau parțial să găsească un job
Doar 11% dintre respondenți au efectuat stagii de muncă mai lungi de 6 luni, în scădere cu 4 puncte procentuale față de Eurobarometrul din 2013. Peste jumătate dintre cei intervievați (52%) au efectuat mai mult de un stagiu, iar 37% dintre aceștia au efectuat stagii repetate la același angajator. În majoritatea cazurilor (70%), tinerii au fost plătiți de către angajator plin plata unui salariul sau prin altă compensație financiară.
De asemenea, 55% dintre tinerii europeni care au efectuat stagii au fost remunerați, o creștere de 40 de puncte procentuale față de sondajul efectuat în urmă cu un deceniu. O treime dintre participanții la sondaj (33%) a avut acces integral la protecție socială pe durata stagiului, iar 28% dintre aceștia au avut acces parțial.
În privința primelor experiențe în câmpul muncii, 34% dintre tinerii români au răspuns că au avut reușit să găsească un job în mai puțin de o lună, cu 2 puncte procentuale peste media UE27. Alți 28%dintre români au căutat peste o lună, dar mai puțin de șase luni, în timp ce 16% au avut nevoie de o perioadă mai mare de jumătate de an pentru a fi angajați.
O altă întrebare a sondajului Eurobarometru a vizat primele trei obstacole întâlnite în căutarea unui loc de muncă. Cei mai mulți tineri români (33%) au numit ca principal obstacol lipsa unor joburi interesante sau potrivite pentru ei (38% media UE). Al doilea obstacol, numit de 30% dintre participanți, este lipsa unei remunerări sau salariul prea mic (29% media UE). Așteptările prea mari de la angajatori au fost văzute ca obstacol de către 27% dintre români 24% (media UE27). Lipsa competențelor necesare (22%), competiția acerbă pentru locul de muncă (21%) și lipsa conexiunilor sau a contactelor (19%) sunt următoarele obstacole numite de tinerii români.
Sondajul Eurobarometru a fost efectuat în România pe un eșantion de 1.000 de persoane cu vârste de 18-35 de ani, în luna martie a anului în curs.
28% dintre respondenții români au urmat un stagiu în alt stat membru UE