Eurobarometru: încredere în viitorul UE, pesimism privind economia
Românii și restul cetățenilor UE sunt preocupați, în cea mai mare parte, de situația economică și inflație, dar au încredere în viitorul Uniunii.
Lica Manolache, 06.09.2022, 20:15
Două treimi dintre români (67%) sunt optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene, arată sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2022. Cifra reprezintă o creștere cu opt puncte procentuale în comparație sondajul realizat în iarna acestui an, înainte de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. În medie, 65% dintre europeni sunt optimiști față de viitorul UE.
În creștere până la 47% dintre respondenți din țara noastră, este și imaginea pozitivă a UE, în timp ce 36% dintre respondenți au opinii neutre iar 14 % au opinii negative cu privire la Uniune. Totodată, 54% dintre români tind să aibă încredere în UE, peste media europeană de 49%.
Peste jumătate dintre români, îngrijorați de inflație și costul vieții
Cum era de așteptat, cele mai mari îngrijorări în cele 27 de state membre sunt legate de creșterea prețurilor pentru bunurile de consum și energie. Întrebați despre cele mai importante probleme cu care se confruntă, 34% dintre cetățenii UE au indicat ca principală preocupare creșterea prețurilor/inflației/costului vieții. Ponderea este cu 10 puncte procentuale peste cea din sondajul Eurobarometru standard de iarnă. Cifrele sunt mult mai mari în România unde 54% dintre respondenți au indicat creșterea prețurilor/inflației/costului vieții ca principală problemă.
Aprovizionarea cu energie este a doua pe listă, în creștere cu 12% față de sondajul din iarnă, alături de îngrijorările legate de situația internațională (ambele cu o medie europeană de 28%). Peste o cincime dintre români văd aprovizionarea cu energie ca principală problemă (22 %) și o altă cincime este îngrijorată de situația economică (20%).
Sondajul Eurobarometru mai arată și o scădere a percepției pozitive a situației economiei din UE cu 5 puncte procentuale, față de iarna trecută (40% în prezent). De asemenea, jumătate dintre respondenți (51%) consideră că situația economiei europene este în prezent dificilă. În plus, 64% dintre cetățenii UE consideră că situația economiei lor naționale este dificilă, iar 53% dintre respondenți (cu 22% mai mult decât în ianuarie-februarie) se așteaptă ca situația economiei naționale să se înrăutățească în următoarele 12 luni.
Eurobarometru: Cum apreciați situația gospodăriei / situația la locul de muncă (Albastru: bună – Roșu: rea)
Aproape 9 din 10 europeni sprijină independența energetică a UE de resursele Rusiei
Românii, dar și restul cetățenilor UE, așteaptă măsuri legate de energia și securitatea energetică a blocului comunitar, după invazia rusească în Ucraina care a provocat creșteri mari ale prețurilor. Astfel, 71% dintre respondenții români sunt de acord că UE ar trebui să investească în energia din surse regenerabile, iar 70% consideră că Uniunea trebuie să își reducă dependența de sursele de energie rusești. Procentele sunt sub media europeană de 87%, respectiv 86%, dintre cei care au răspuns sondajului Eurobarometru.
71% dintre români sunt de părere că creșterea eficienței energetice ne va face mai puțin dependenți de producătorii de energie din afara UE, față de 85% dintre europeni. În schimb, doar 68% aprobă achiziționarea în comun a energiei de către statele membre ale UE din alte țări pentru a obține un preț mai bun, mult sub media blocului comunitar (83%). În ceea ce privește consum de energie, 65 % dintre intervievați au declarat că au luat recent măsuri pentru sau că intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat, cu 13% sub media UE.
Răspunsul la invadarea Ucrainei de către Rusia este sprijinit de majoritatea populației Uniunii. Trei sferturi dintre români (92% media UE) aprobă sprijinul umanitar pentru Ucraina, cu cifre aproape identice pentru primirea ucrainenilor din UE care fug din calea războiului (75% în România și 92% media UE). De asemena, 69% dintre respondenții din țara noastră sprijină sancțiunile economice impuse de UE guvernului rus, întreprinderilor și persoanelor fizice din Rusia, cu 9% sub media europeană.
Eurobarometru: 39% dintre români consideră că situația economiei naționale este bună