Eurobarometru: Încredere în UE, în ciuda valului extremist
Românii și cetățenii UE își păstrează înceredera în UE și în viitorul european, arată un recent sondaj Eurobarometru Standard.
Lica Manolache, 09.12.2024, 21:42
Cu toate că partidele de extremă-dreapta au câștigat o bună parte din voturile alegătorilor din mai multe state UE, printre care și România, încrederea în Uniunea Europeană a ajuns la cel mai mare nivel din 2007 până în prezent, arată un sondaj Eurobarometru publicat la finele lunii noiembrie. Datele sondajului au fost colectate între 10 octombrie și 5 noiembrie, cu câteva săptămâni înainte de alegerile din țara noastră.
Astfel, 56% dintre respondenții au încredere în Uniunea Europeană, peste media de 51% în cele 27 de state membre care reprezintă cel mai mare procent din 2007 până în prezent. Două treimi dintre români (67%) se declară optimiști cu privire la viitorul UE, din nou peste media Uniunii (61%).
Războiul din Ucraina și imigrația, principalele probleme pentru europeni
53% dintre cetățenii români au o percepție pozitivă asupra Uniunii Europene, 32% o percepție neutră și 13% una negativă. La nivelul Uniunii Europene, 44% dintre cetățeni au o imagine pozitivă despre UE, 38% o imagine neutră, iar 17% o percep negativ.
Eurobarometrul mai arată că 64% dintre români se consideră atașați de Uniunea Europeană, cu un punct procentual peste media UE. În ceea ce privește NATO, 61% dintre conaționali își exprimă încrederea în această organizație, față de 56% media UE.
Întrebați care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă UE, cei mai mulți români (32%) și europeni (31%) au numit războiul din Ucraina. Imigrația este următoarea problemă pentru europeni (28%), dar și peste 15% dintre cei chestionați în țara noastră. Următoarele răspunsuri oferite au fost: situația internațională (22% în UE și 19% în România), inflația și costul vieții (16% în UE și România), mediul și schimbările climatice (15% în UE și 10% în România), situația economică (13% în UE și 14% în România).
Încrederea în euro, la cel mai mare nivel din istorie
Majoritatea românilor consideră situația economie naționale rea (59%), în timp ce 40% o consideră bună, cifre aproape identice cu media UE (39%, respectiv 60%). Însă, doar 57 dintre respondenții români spun că au o bună situație financiară a gospodăriei, față de 75% dintre europeni.
În ceea ce privește percepția asupra economiei europene, 48% dintre cetățeni o consideră bună, marcând o creștere de un punct față de primăvara anului 2024, iar 43% o evaluează negativ, în creștere cu două puncte. Sondajul mai arată un sprijin istoric pentru moneda eur0, de 74% la nivelul Uniunii Europene, respectiv de 81% în zona euro.
Îmbunătățirea percepției economiei europene continuă constant din toamna anului 2019. De asemenea, 49% dintre respondenți cred că situația economică europeană va rămâne stabilă în următoarele 12 luni.
Aproape șapte din zece respondenți (69%) sunt de acord că UE are suficientă putere și instrumente pentru a apăra interesele economice ale Europei în economia mondială. De asemenea, 69% sunt de acord că Uniunea Europeană este un loc de stabilitate într-o lume tulbure. Aproape trei sferturi dintre respondenți (74%) spun că se simt cetățeni ai UE, cel mai ridicat nivel din ultimele peste două decenii.
Susținere pentru Ucraina și prioritățile privind mediul înconjurător
Legat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, 69% dintre respondenții români și 87% în UE sunt de acord cu furnizarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război.
Participanții la sondajul Standard Eurobaromeru au fost întrebați și care ar trebui să fie prioritățile UE în acțiunile sala privind mediul și schimbările climatice. Energia regenerabilă (35% în România și 38% în UE), agricultura sustenabilă (34% în România și 31% în UE), investițiile în tehnologiile verzi (29% în România și 28% în UE), gestionarea deșeurilor și reciclarea (27% pentru ambele) au fost primele opțiuni.