Eurobarometru: Încredere deplină a europenilor în știință
Un nou sondaj Eurobarometru arată un sprijin masiv al europenilor pentru știință și noile tehnologii.
Lica Manolache, 23.09.2021, 21:32
Comisia Europeană a publicat joi rezultatele unui nou sondaj Eurobarometru privind cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie”. Conform acestuia, cea mai mare parte a cetățenilor europeni (86%) consideră că influența generală exercitată de știință și tehnologie este pozitivă.
Așteptări crescute de la tehnologiile privind energia solară și vaccinurile
Europenii se așteaptă ca o serie de tehnologii aflate în curs de dezvoltare să aibă un efect pozitiv asupra modului de viață în următoare două decenii. Energia solară (92%), vaccinurile și combaterea bolilor infecțioase (86%) și inteligența artificială (61%) sunt tehnologiile de la care se așteaptă cel mai mare impact asupra calității vieții în spațiul comunitar.
La acest capitol, două treimi dintre românii intervievați (66%) au răspuns se așteaptă ca noile tehnologii să aibă un efect pozitiv în următorii 20 de ani în sectorul vaccinurilor și combaterea bolilor infecțioase, în timp ce 75% dintre aceștia au menționat energia solară.
Eurobarometrul mai evidențiază un nivel ridicat de interes pentru știință și tehnologie (82%) și dorința cetățenilor de a afla mai multe despre acestea în locuri precum primării, muzee și biblioteci (54%).
Cercetarea din UE sub cea a marilor competitori
Întrebați care ar fi primele trei domenii în care cercetarea și inovarea pot aduce o schimbare, aproape jumătate dintre europeni au menționat, în cea mai pare pondere, medicina și asistența medicală (47% media europeană, respectiv 33% dintre românii intervievați), iar al doilea cel mai întâlnit răspuns este lupta împotriva schimbărilor climatice (40% media UE, 13% în România). De altfel, răspunsurile sunt în concordanță cu interesul față de noile descoperiri medicale, în creștere de la 82 % la 86 % din 2010 până în prezent.
Mulți cetățeni ai UE consideră că știința și tehnologia contribuie în principal la îmbunătățirea calității vieții celor care au deja o situație privilegiată (57%) și nu acordă suficientă atenție diferențelor dintre nevoile femeilor și cele ale bărbaților (23%). Totodată, majoritatea respondenților consideră că cercetătorii din China (58%), SUA (57%) și Japonia (54%) sunt înaintea cercetătorilor din UE în ceea ce privește realizarea de descoperiri științifice.
Europenii vor implicarea oamenilor de știință în politică
Aproape trei sferturi dintre respondenți (72%) consideră că guvernele ar trebui să se asigure că noile tehnologii aduc beneficii tuturor, iar opt din zece europeni (79%) consideră că guvernele ar trebui să implice întreprinderile private în combaterea schimbărilor climatice.
Sondajul mai arată că cetățenii UE au o opinie pozitivă privind oamenii de știință și caracteristicile lor definitorii, cum ar fi inteligența (89%), credibilitatea (68%) și disponibilitatea de a colabora (66%). Peste două treimi (68%) consideră că oamenii de știință ar trebui să intervină în dezbaterile politice pentru a se asigura că deciziile țin seama de probele științifice.