Eurobarometru despre mediul online și instrumentele digitale
Românii consideră că instrumentele digitale și internetul vor juca un rol important în viața de zi cu zi, până în 2030.
Lica Manolache, 12.12.2021, 19:56
Majoritatea românilor (61%) consideră că instrumentele digitale și internetul vor fi importante în viața lor în următorii zece ani, arată un sondaj Eurobarometru. Totuși, ponderea este mult sub media europeană de 81%. În același timp, 70 % dintre români consideră că utilizarea acestora va aduce cel puțin tot atâtea avantaje cât dezavantaje, însă doar 15% dintre respondenți consideră că utilizarea instrumentelor digitale și a internetului până în 2030 vor aduce mai multe dezavantaje decât avantaje.
Peste jumătate dintre europeni, îngrijorați de furtul de date online
Sondajul mai arată că 4 din 10 români (38%) sunt îngrijorați de atacurile cibernetice și criminalitatea informatică, față de 56% media în cele 27 de state UE. Furtul sau abuzul de date cu caracter personal, programele malware sau phishingul sunt principalele infracțiuni online care stârnesc îngrijorarea românilor.
28 % dintre respondenți și-au arătat îngrijorarea și față de dificultatea de se a deconecta și de a găsi un echilibru bun între viața online și cea offline, iar 31% dintre aceștia sunt îngrijorați de dificultatea dobândirii de noi competențe digitale, necesare pentru a participa activ în societate. O altă îngrijorare mai des întâlnită (22% dintre români) este legată de impactul produselor și serviciilor digitale asupra mediului.
Majoritatea românilor nu realizează necesitatea respectării drepturilor online
Sondajul Eurobarometru mai arată că majoritatea europenilor sunt de părere că Uniunea Europeană le protejează bine drepturile în mediul online, dar consideră că ar fi util să afle mai multe despre aceste drepturi. Șapte din zece respondenți români (71%) au mai considerat utilă definirea și promovarea de către Uniunea Europeană a unei viziuni europene comune asupra drepturilor și principiilor digitale sunt utile.
În România, aproape 60% dintre cetățeni nu sunt conștienți de faptul că drepturi precum libertatea de exprimare, viața privată sau nediscriminarea ar trebui să fie respectate și în mediul online.
Cei intervievați au mai declarat că vor să fie informați în mod clar cu privire la termenele și condițiile aplicabile conexiunii lor la internet, să poată accesa internetul printr-o conexiune de mare viteză și la prețuri accesibil. De asemenea, vor să poată utiliza o identitate digitală sigură și de încredere pentru a accesul la serviciile online publice și private.
Sondajul Eurobarometru special s-a desfășurat în perioada 16 septembrie-17 octombrie 2021 printr-o combinație de interviuri online și față în față, atunci când organizarea acestora a fost posibilă sau fezabilă. Au fost intervievați 26 530 de respondenți din cele 27 de state membre ale UE.