Erasmus+, în atenţia miniştrilor de tineret ai UE
Programul Erasmus+ a fost una dintre priorităţile reuniunii informale a miniştrilor de tineret, desfăşurată săptămâna trecută la Viena
Lica Manolache, 10.09.2018, 15:18
Miniştri de tineret din Uniunea Europeană s-au întâlnit participat, săptămâna trecută, la Reuniunea Informală găzduită la Viena de Austria, statul care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE.
Reuniunea început cu o masă rotundă în care miniştrii de tineret din UE şi-au expus părerile cu privire la capitolul Tineret al viitorului Program Erasmus. Prezentă la întrunire, Ioana Bran, ministrul Tineretului şi Sportului, a subliniat că România apreciază actuala propunere de regulament Erasmus, care continuă un program de succes al Uniunii Europene.
Suntem optimişti că Statele Membre ale UE vor sprijini preşedinţia austriacă în a-şi îndeplini obiectivele referitoare la negocierile pentru adoptarea acestui regulament şi ne declarăm încrezători că în timpul preşedinţiei române va exista suficientă voinţă politică la nivel european care să ne permită să înregistrăm progrese semnificative cu privire la negocierile pentru adoptarea regulamentului Erasmus, a spus ministrul Ioana Bran, conform Agerpres.
Ministrul român a subliniat că ţara noastră va susţine obiectivul Comisiei Europene de a tripla numărul de participanţi al noului Program Erasmus, iar astfel vor fi incluşi mai mulţi tineri cu oportunităţi reduse în activităţi.
În cuvântarea sa, amfitrioana reuniunii din capitala Austriei, Juliane Bogner Strauss, ministrul federal pentru familie, femei şi tineret, a vorbit despre youthforum.org, o platformă digitală ce permite tinerilor să fie mai implicaţi în activităţile blocului comunitar. Printre informaţiile ce pot fi accesate sunt şi cele legate de programul Erasmus.
“Începând cu 2019, va debuta, pentru alţi nouă ani, un model Erasmus+ pentru viitor. Este un capitol extrem de important pentru cei tineri, pentru noile generaţii care urmează să beneficieze de pe urma politicilor europene special concepute pentru nevoile lor. De asemenea, avem şi un capitol dedicat Corpului european de solidaritate, despre care vom discuta şi care reprezintă un instrument important prin care tinerii se pot implica din punct de vedere politic. Pe scurt, este vorba de un format interactiv, unde tinerii pot discuta între ei şi cu noi. Aşadar, vom avea posibilitatea de a decide în cunoştinţă de cauză, îi vom asculta pe tineri şi, astfel, se poate spune că vom elabora politici pentru tineri în parteneriat cu tinerii.”
Erasmus a împlinit, anul trecut, 30 de ani de la înfiinţare, iar până în 2014 peste 3,3 milioane de persoane au accesat programul. Din 2014, denumirea a fost schimbată în Erasmus+, iar Comisia Europeană a anunţat că programul va sprijini, pânî în anul 2020, peste două milioane de studenți din toate universitățile statelor care fac parte din program (inclusiv 450.000 stagiari), 650.000 de profesioniști și studenți interesați de educație și formare profesională, și jumătate de milion de voluntari și tineri.
În privinţa României, aproximativ 35.000 de studenți români au beneficiat de programele Erasmus numai în perioada 2007-2014, iar numărul este în continuă creştere de la an la an.
Cei mai mulți dintre ei provin din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, de la Babeș-Bolyai din Cluj, din Universitatea București, urmată de “Transilvania” Brașov și de Politehnica din Timișoara, informează Comisia Europeană.
România a fost aleasă cel mai des ca destinaţie de către studenţii care au accesat programul Erasmus din Turcia, Franța, Spania, Italia şi Portugalia.