Egalitatea de șanse și accesul femeilor la funcțiile de conducere
Rolul femeii în dezvoltarea societății și egalitatea de gen au fost temele unei conferințe de la București.
Lica Manolache, 07.11.2023, 14:50
La București a avut loc, săptămâna acesta, conferința internațională Rolul Femeii în Dezvoltarea României. Evenimentul a fost organizat de Organizația Patronală a Femeilor Antreprenori din UGIR – OFA Ugir, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Cu această ocazie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj video în care a vorbit despre progresele făcute pentru egalitatea de șanse: Nu trebuie să așteptăm încă o generație. Nu ar trebui să așteptăm ca istoria să-și urmeze încet cursul. Experiența mea este că egalitatea de gen nu se întâmplă de la sine. Trebuie să depunem eforturi pentru fiecare pas înainte, căci poate fi pierdut cu ușurință. Egalitatea (n.r. de gen) necesită atenția și angajamentul nostru în fiecare zi.
Șefa Executivului european a mai spus că UE a făcut progrese către accesul femeilor în funcțiile de conducere, dar prejudecățile încă există: Femeile care ocupă poziții de conducere nu mai sunt o excepție singuratică. Dar nu sunt nici norma. (…)Cred că putem elimina aceste prejudecăți de gen, atunci când vom permite unui număr suficient de femei să ajungă în vârf și să conducă. De aceea, am luptat foarte mult și pentru cotele de femei în consiliile de administrație, a transmis Ursula von der Leyen.
Video în limba engleză / Sursa: Institutul European pentru Egalitatea de Șanse – EIGE / YouTube
Ea a mai a atras atenția asupra numărului redus de femei alese în legislativul din România: Cum se poate ca în România mai puțin de unul din cinci membri ai Parlamentului să fie femei în contextual în care acestea reprezintă peste 50% din totalul populației? a spus oficialul european care a mai menționat că situația nu este diferită în alte sectoare.
Doar 17% din capitalul de risc pentru tehnologia curată este alocat start-urilor fondate de cel puțin o femeie, în timp ce investițiile alocate echipelor formate exclusiv din femei sunt aproape de zero. În sectorul solar, unde 40% dintre lucrătorii din întreaga lume sunt femei, peste 80% dintre managerii de top din acest sector sunt bărbați.
Și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis un mesaj video în care și-a exprimat opinia că România mai are pași de făcut pentru a aprofunda rolul femeilor în societate, pentru a le acorda puterea şi capacitatea de a conduce economia, de a construi punți între generații, de a le încuraja să joace un rol în politică. Transmite Agerpres.
Șefa legislativului UE a reamintit că Parlamentul European a adoptat legislaţie în sprijinul promovării femeilor, dar că mai sunt multe de întreprins referitor la modalitatea de a încuraja mai multe femei, în special tinere, să se implice în societate şi să candideze în alegeri.
Ponderea femeilor din Parlamentul European a crescut în ultimele două decenii cu 12 puncte procentuale. Însă, dor cinci eurodeputați din cei 33 ai României sunt femei. De altfel, există diferențe semnificative între statele din Europa Centrală și de Est și cele din nordul și vestul continentului.
Sursa infografic: Consiliul UE