Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Egalitatea de gen, în prim-plan de Ziua Internațională a Femeii

Ziua Internațională a Femeii este marcată la Bruxelles și București cu noi decizii și declarații privind egalitatea de gen și în sprijinul femeilor vulnerabile din întreaga lume.

Egalitatea de gen, în prim-plan de Ziua Internațională a Femeii
Egalitatea de gen, în prim-plan de Ziua Internațională a Femeii

, 08.03.2023, 16:45


Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Comisia Europeană a publicat, marți, raportul privind egalitatea de gen în UE pe 2023, cu informații actualizate privind măsurile luate pentru a pune în aplicare Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025. Totodată, Executivul european lansează astăzi campania sa de combatere a stereotipurilor de gen, un rezultat important al Strategiei privind egalitatea de gen. Acțiunile Comisiei vor continua anul acesta cu lansarea unei cereri de propuneri în cadrul programului Cetățenie, egalitate, drepturi și valori pentru a promova egalitatea de gen, inclusiv participarea echilibrată a femeilor la procesul decizional economic și politic.



Comisarul pentru egalitate de șanse, vizită în România



Despre participarea femeilor la actul de guvernare a vorbit și Helena Dalli, comisar european pentru egalitate, aflată într-o vizită de trei zile la București, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Întrebată despre faptul că în Guvernul României nu există decât două femei în posturi de ministru, Helena Dalli a răspuns că nu este o situaţie care să ne bucure.



Sunt state membre care sunt avansate în această zonă de politici şi sunt altele care au rămas în urmă. Evident, asta nu este bine pentru guvernanţă, nu este bine pentru democraţie, din cauză că femeile nu sunt reprezentate în parlament şi în guvern aşa cum ar trebui să fie, a spus comisarul european, într-un interviu pentru Agerpres.



Comisarul european a subliniat că statele care au făcut progrese în privința reprezentativității femeilor au introdus la un moment dat mecanisme de corectare în legislație. Dacă ţările care sunt în urmă nu introduc unele tipuri de măsuri de corectare, atunci va fi nevoie de încă circa 100 de ani, aşa cum se estimează, ca ele să aibă o bună reprezentare a femeilor în parlament, a mai spus Dalli pentru aceeași sursă.



Marți, Helena Dalli a participat la conferința Femei mai puternice în România, organizată la București de către Reprezentanța Comisiei Europene în România, împreună cu Ambasada Suediei, Ambasada Germaniei la București și Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în cooperare cu Centrul FILIA. La eveniment ar fi trebuit să participe și să ia cuvântul ministrul pentru egalitate de șanse, Gabriela Firea, și premierul Nicolae Ciucă, însă ambii au fost absenți.



Declarație comună la București, semnată de ambasade din toată lumea



Tot la București a fost semnată de către ambasade din toată lumea o declarație comună de Ziua Internațională a Femeii, dată publicității de către Reprezentanța Comisiei Europene în România. Prezentăm integral textul acestei declarații:


“Astăzi, de Ziua Internațională a Femeii, sărbătorim succesele obținute în privința unei egalități de gen semnificative și progresele înregistrate până în prezent în asigurarea drepturilor femeilor și fetelor de pe întreg globul. Totodată, trebuie să recunoaștem că au mai rămas multe de făcut pentru ca femeile și fetele să își poată exercita pe deplin drepturile. Această declarație are în vedere cinci teme cheie.


1. Femeile și fetele au dreptul la o viață lipsită de violență și discriminare. Cu toate acestea, violența împotriva femeilor și fetelor este cea mai frecventă încălcare a drepturilor omului, una din trei femei trecând cel puțin o dată în viață prin experiența unei violențe fizice și/sau sexuale, fapt neschimbat de mai bine de un deceniu. În zonele de conflict, femeile și fetele sunt principalele ținte ale violentei sexuale și de gen. Prea adesea, această violență predominant masculină devine normă si rămâne nepedepsită. Acest lucru trebuie să înceteze. Este nevoie să se asigure accesul la justiție și servicii complete de suport victimelor și supraviețuitoarelor violenței sexuale și de gen.


2. Fetele și femeile sunt singurele care trebuie să poată lua decizii în privința corpului lor. Drepturile la sănătate sexuală și reproductivă fac parte din drepturile fundamentale ale omului. Trebuie să sprijinim femeile și fetele pentru a-și putea exercita aceste drepturi, inclusiv dreptul la propria decizie în privința numărului de copii pe care vor să îi aibă și când să îi aibă. În acest scop, este esențial să li se asigure femeilor și fetelor accesul complet la informație, educație și servicii aferente drepturilor la sănătate sexuală și reproductivă.


3. Accesul la serviciile de bază, între care educație de calitate, locuințe decente și servicii medicale pentru toate femeile și fetele este esențial în societățile echitabile. Prea multor femei si fete le sunt refuzate aceste drepturi, ele fiind expuse la exploatare și marginalizare, mai ales atunci când se confruntă cu forme multiple, structurale și concomitente de discriminare. Totodată, ele au nevoie de susținere în dezvoltarea potențialului economic pentru a-și putea exercita drepturile și egalitatea de gen.


4. Intensificarea hărțuirii sexuale, a intimidării și a discursului instigator la ură împotriva femeilor și fetelor, inclusiv în mediul online, cere obligatoriu o acțiune imediată și fermă. Femeile din sfera publică, printre care jurnalistele, activistele pentru drepturile omului și femeile din politică, sunt vizate în mod special. Făptașii trebuie să răspundă in fața legii.


5. Pentru realizarea egalității de gen, este esențiala asigurarea participării depline, egale, eficiente și semnificative a femeii în toate sferele vieții private și publice, inclusiv prin reprezentare politică și la nivel de conducere în procesele decizionale.


În concluzie, ne reafirmăm angajamentul în asigurarea egalității de gen și a respectării și protejării depline a drepturilor femeilor și fetelor ca drepturi ale omului. Facem apel la toate statele să facă același lucru. De egalitatea de gen și echitate beneficiază nu doar femeile și fetele, ci și întreaga societate, inclusiv bărbații și băieții.

Video în limba engleză / Sursa ERPS



Solidaritate cu femeile din Iran și Ucraina



De la Bruxelles, Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant Josep Borrell au transmis un mesaj în care au atras atenția asupra femeilor din întreaga lume aflate în pericol:


“(…) Suntem alături de toate femeile pentru a da un impuls tot mai puternic în favoarea drepturilor lor în întreaga lume. Dorim să le oferim femeilor posibilitatea de a-și urmări în mod neîngrădit obiectivele în viață.


Opresiunea tot mai mare la nivel mondial împotriva lor și atacurile la adresa drepturilor omului ale femeilor și ale fetelor sunt alarmante.


Suntem alături de femeile din Iran, ale căror libertăți sunt restricționate în mod sistematic și de cele din Afganistan, unde talibanii încearcă să elimine prezența femeilor și a fetelor din spațiul public, precum și de cele din orice parte a lumii unde drepturile și libertățile fundamentale ale femeilor sunt amenințate sau le sunt refuzate.


De asemenea, suntem profund îngrijorați de relatările potrivit cărora forțele armate ruse utilizează violența sexuală împotriva femeilor și a copiilor din Ucraina ca armă de război. Aceste acțiuni constituie crime de război, iar făptașii trebuie aduși în fața justiției. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri internaționali pentru a trage la răspundere Rusia pentru aceste atrocități.


Pentru a consolida responsabilitatea la nivel mondial, UE tocmai a adoptat un pachet de sancțiuni împotriva autorilor actelor de violență sexuală și bazată pe gen.


Ce sume a alocat UE cercetării în 2023?
hashtagEuropa joi, 12 decembrie 2024

Ce sume a alocat UE cercetării în 2023?

Uniunea Europeană a alocat în 2023 suma de 381,4 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare (R&D), ceea ce reprezintă o creștere de...

Ce sume a alocat UE cercetării în 2023?
Sursa foto: pixabay.com
hashtagEuropa luni, 09 decembrie 2024

Eurobarometru: Încredere în UE, în ciuda valului extremist

  Cu toate că partidele de extremă-dreapta au câștigat o bună parte din voturile alegătorilor din mai multe state UE, printre care și...

Eurobarometru: Încredere în UE, în ciuda valului extremist
Importurile și exporturile de jucării ale UE
hashtagEuropa sâmbătă, 07 decembrie 2024

Importurile și exporturile de jucării ale UE

Sezonul sărbătorilor de iarnă s-a deschis pe 6 decembrie, însă Crăciunul va aduce cele mai mari vânzări de jucării pe tot continentul....

Importurile și exporturile de jucării ale UE
Foto: Solen Feyissa / unsplash.com
hashtagEuropa miercuri, 04 decembrie 2024

Platforma TikTok, acuzată de dezinformare

România a cerut Comisiei Europene, după primul tur al alegerilor prezidențiale, să lanseze o investigaţie oficială asupra platformei TikTok,...

Platforma TikTok, acuzată de dezinformare
hashtagEuropa vineri, 29 noiembrie 2024

PE nu recunoaște rezultatul alegerilor din Georgia

Parlamentul European (PE) a adoptat joi o rezoluție prin care condamnă alegerile parlamentare desfășurate pe 26 octombrie în Georgia, țară...

PE nu recunoaște rezultatul alegerilor din Georgia
hashtagEuropa marți, 26 noiembrie 2024

Portul Constanța, a doua creștere din UE

În 2023, portul Constanța a avut a doua cea mai mare creștere procentuală din Uniunea Europeană în ceea ce privește volumul de marfă...

Portul Constanța, a doua creștere din UE
hashtagEuropa sâmbătă, 23 noiembrie 2024

UE, aproape de un acord cu China pentru importul de vehicule electrice

Uniunea Europeană şi China ar putea ajunge la un acord privind importurile de autovehicule electrice. Anunțul a venit sâmbătă din partea Bernd...

UE, aproape de un acord cu China pentru importul de vehicule electrice
hashtagEuropa marți, 19 noiembrie 2024

Producția de lapte a UE, în creștere

  Uniunea Europeană a produs o cantitate estimată de 160,8 milioane de tone de lapte crud anul trecut. Producția a fost cu 800.000 de tone...

Producția de lapte a UE, în creștere

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company