Economia UE, sub presiune
Creșterea economică mai lentă, inflația și deprecierea monedei euro afectează puternic economia Uniunii Europene.
Lica Manolache, 12.07.2022, 18:36
Lupta împotriva inflaţiei devine o prioritate pentru Uniunea Europeană, fapt ce vine în sprijinul planurilor anunțate de Banca Centrală Europeană privind înăsprirea condiţiilor monetare, dar și fondul unei aşteptate încetiniri a creşterii economice.
Inflație mare și creștere economică mai redusă
Comsia Europeană a revizuit încă din luna mai prognozele de creştere pentru cele 19 state din zona euro până la 2,7% în acest an, de la 4% cât prognoza în februarie. Și pentru anul 2023 prognoza este în scădere cu, 0,4 puncte procentuale față de estimarea inițială de 2,7% a impactului războiului din Ucraina asupra economiei blocului comunitar.
Cum era de așteptat, și estimările privind inflația au ajuns la 6,1% pentru anul în curs, estimarea Comisiei din luna fiind cu mult peste prognoza inițială care anunța o inflaţie de 3,5% pentru 2022.
Executivul european va face publice noile sale previziuni revizuite joi, când se așteaptă o nouă revizuire în jos a prognozelor de creștere economică.
Și Fondul Monetar Internațional şi-a revizuit, în jos, estimările privind creșterea economiei mondiale în acest an, până la 3,6%, față de avansul de 4,4% preconizat înainte de războiul din Ucraina. „Perspectiva rămâne extrem de incertă. Va fi un an 2022 dificil şi, posibil, un an 2023 şi mai dificil, cu un risc crescut de recesiune”, a declarat Kristalina Georgieva, directorul general al FMI.
Euro pierde teren în fața dolarului
O altă problemă pentru economia Uniunii Europene este deprecierea monedei unice în fața dolarului american. Un euro a ajuns să fie cotat la valoarea unui dolar, ceea ce reprezintă ceș cel mai scăzut nivel al monedei europene din ultimele două decenii. Potrivit unei analize a agenției AFP, cotația euro-dolar are consecințe importante în economia blocului comunitar.
În primul rând, după cum arată și datele Eurostat, aproape jumătate din toate bunurile importate în zona euro sunt facturate în dolari, comparativ cu mai puţin de 40% în euro. Un exemplu în acest sens sunt importurile de petrol şi gaz care sunt plătite în mod tradiţional în dolari, iar cotațiile celor două materii prime au explodat în ultimele luni, după invazia Rusiei în Ucraina.
“Bunurile importate devin mai puţin competitive, concurează între ele şi deci devin mai scumpe, ceea ce alimentează inflaţia şi erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor”, a explicat Isabelle Mejean, profesoară la Sciences Po pentru AFP, citată de Agerpres.
Efectul deprecierii euro asupra companiilor europene
Avansul dolarului are și un efect pozitiv pentru companiile europene care exportă în afara zonei euro , deoarece preţurile lor devin mai competitive atunci când sunt convertite în dolar. În schimb producătorii din spațiul comunitar care sunt sunt dependenţi de materiile prime şi energie, dar care exportă puţin, se vor confrunta cu dificultăți din cauza creșterii costurilor.
Cele mai câștigate de pe urma deprecierii monedei euro sunt companiile din industria manufacturieră care exportă produsele în străinătate, precum cele din industria aerospaţială, automobile, produse de lux şi chimie, se arată în analiza agenției de presă franceze.
Deprecierea euro în fața dolarului are efecte și asupra turismului. Dacă europenii vor fi mai puțin dispuși să petreacă vacanța în SUA din cauza puterii de cumpărare mai scăzute, americanii pot profita de puterea crescută a dolarului în fața monedei unice europene pentru a călători în cele 27 de state membre.