Drumul statelor din Balcanii de Vest spre Uniune
Aflat într-un turneu în Balcanii de Vest, Jean-Claude Juncker a transmis că 2025 poate fi anul aderării la Uniunea Europeană pentru orice stat din regiune care va îndeplini criteriile.
Lica Manolache, 28.02.2018, 21:36
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Jucker, se află într-un turneu diplomatic în statele din Balcanii de Vest. Cu această ocazie, Juncker a precizat că orice țară din regiune poate adera la la Uniunea Europeană până în anul 2025. “Contrar lucrurilor vehiculate, Comisia Europeană nu a spus că Serbia şi Muntenegru vor fi neapărat membri ai Uniunii Europene în 2025. Termenul din 2025 este deschis tuturor ţărilor candidate. Iar în măsura în care o ţară candidată va îndeplini până atunci sau mai devreme toate criteriile pentru aderare, vom acţiona astfel încât eforturile acesteia să fie recunoscute de UE”, a declarat președintele Comisiei Europene, în timpul vizitei în Albania.
Serbia și Muntenegru au deschis negocierile pentru aderarea la Uniune și mai mulți oficiali europeni au declarat, în ultimele luni, că cele două state au șanse să se alăture blocului comunitar până în 2025. De asemenea, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, şi Kosovo au făcut pași importanți pentru a începe negocierile de aderare. Includerea statelor din Balcanii de Vest în UE depinde de stabilitatea din regiune.
Granița croato-slovenă, o problemă pentru aderarea țărilor din regiune
Printre impedimente se numără și litigiul de frontieră dintre Slovenia şi Croaţia, văzută de Juncker ca o problemă europeană pentru care Comisia oferă mediere: Comisia Europeană îşi oferă serviciile de mediere, însă nu va exista nicio extindere dacă înainte nu vor fi rezolvate posibile litigii de frontieră. Acest joc, adică să spunem că orice eventuală problemă va fi rezolvată după aderare, nu se va mai întâmpla. Nu atât timp cât eu conduc Comisia Europeană. Fie sunt rezolvate litigiile, fie niciun stat din zonă nu va putea să adere la UE”, a subliniat Juncker.
La începutul lunii februarie, Comisia Europeană a adoptat o strategie pentru „O perspectivă credibilă de aderare pentru Balcanii de Vest și un angajament sporit al UE în regiune”. Strategia prezintă prioritățile și domeniile în care se va aplica o cooperare comună consolidată și abordează provocările specifice cu care se confruntă Balcanii de Vest, în special necesitatea unor reforme fundamentale și a unor relații de bună vecinătate.O perspectivă credibilă de aderare necesită eforturi susținute și reforme ireversibile. Înregistrarea de progrese pe calea către UE este un proces obiectiv și bazat pe merite, care depinde de rezultatele concrete obținute de fiecare țară în parte”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Sprijinul României pentru extinderea UE
Documentul prezintă șase inițiative emblematice ce vizează domenii specifice de interes comun: statul de drept, securitatea și migrația, dezvoltarea socioeconomică, conectivitatea în domeniile transportului și energiei, agenda digitală, reconcilierea și relațiile de bună vecinătate. În perioada 2018-2020 sunt prevăzute acțiuni concrete în aceste domenii.
România a salutat strategia pentru aderarea statelor din Balcanii din Vest și a reiterat sprijinul pentru extinderea Uniunii Europene. “Ca promotor al politicii de extindere şi din postura de stat membru al UE situat în vecinătatea directă a acestei regiuni, România susţine obiectivele Strategiei vizând asigurarea stabilităţii, securităţii şi prosperităţii, precum şi a unei prezenţe mai vizibile a UE în regiune. România îşi propune să acţioneze în sprijinul acestui obiectiv, inclusiv prin înscrierea politicii de extindere printre priorităţile mandatului său de Preşedinţie a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019”, a transmis diplomația de la București, într-un comunicat remis presei.