Drepturile pasagerilor, puțin cunoscute de europeni
Majoritatea cetățenilor europeni nu știu că Uniunea Europeană a instituit drepturi pentru pasageri, conform unui sondaj Eurobarometru.
Lica Manolache, 13.01.2020, 22:18
Doar 42% dintre cetățenii români știu că Uniunea Europeană a instituit drepturi pentru pasageri, conform datelor unui sondaj Eurobarometru publicate luni de Comisia Europeană. Cifra este aproape de media europeană, respectiv 43% dintre cetățenii UE care au călătorit cu avionul, cu trenul pe distanțe lungi, cu autocarul, cu vaporul sau cu feribotul în ultimele 12 luni.
1 din 10 români știu despre drepturile pentru călătoriile cu avionul
Defalcat, sondajul arată că doar 10% dintre cetățenii români știu că UE a stabilit drepturi pentru călătoria cu avionul, față de 14% media în cele 28 de state membre. Drepturile pentru transportul feroviar erau cunoscute de 5% dintre români (8% media UE), cele pentru transportul cu autocarul de 6% (5% media UE), iar drepturile pentru transportul naval și cu feribotul de 2% dintre români (3% media UE).
Un sfert dintre români nu ar depune o reclamație în cazul unui inconvenient
De asemenea, 18% dintre respondenții români au citit, au văzut sau au auzit informații privind drepturile pasagerilor în aeroporturi, gări sau mijloacele de transport, cu patru procente sub media europeană. Procentele sunt în ușoară creștere în rândul cetățenilor care utilizează serviciile de transport față de totalul respondenților. Sondajul Eurobarometru mai arată că 72% dintre români ar depune o reclamație în cazul unui inconvenient grav în timpul călătoriei, față de 85% media UE.
Cei care au întâmpinat nereguli cu ocazia unei călătorii cu avionul au depus mai multe reclamații decât cei care au recurs la alte moduri de transport. Conform sondajului, 37% dintre pasagerii aerieni au depus o reclamație în urma unor nereguli, față de 26% dintre pasagerii care au călătorit cu autocarul, 24% dintre pasagerii feroviari și 18 % dintre pasagerii care au călătorit cu vaporul sau cu feribotul.
Adina Vălean: Normele noastre ar trebui să ofere mai multă securitate juridică pasagerilor și industriei”
Comisarul pentru transport, Adina Vălean, a subliniat că drepturile pasagerilor trebuie să fie mai bine cunoscute, dar și mai ușor de înțeles: Uniunea Europeană este singura zonă din lume unde cetățenii sunt protejați printr-un set complet de drepturi ale pasagerilor. Totuși, aceste drepturi trebuie să fie mai bine cunoscute și mai ușor de înțeles și de aplicat. Normele noastre ar trebui, de asemenea, să ofere mai multă securitate juridică pasagerilor și industriei. Din aceste motive, Comisia a propus modernizarea drepturilor pasagerilor aerieni și feroviari. Acum este rândul Consiliului și al Parlamentului European, care trebuie să ajungă rapid la un acord privind aceste drepturi, pentru a asigura faptul că persoanele care călătoresc în UE sunt protejate în mod eficient.”