Discuții privind viitorul buget comunitar
Valoarea totală a bugetului UE pentru perioada 2021-2027 creează disensiuni între statele membre. Adoptarea unui buget redus ar putea afecta fondurile de coeziune.
Lica Manolache, 12.02.2020, 18:53
Parlamentul și Comisia Europeană continuă discuțiile privind viitorul buget multianual al UE, pentru perioada 2021-2027. Este primul exercițiu financiar după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, stat ce contribuia cu 75 de miliarde de euro la bugetul multianual.
Comisia Europeană a propus o proporție a bugetului de 1,1% din venitul naţional brut), în timp ce Parlamentul European susține o valoare de 1,3% din venitul naţional brut, diferența fiind de 240 de miliarde de euro în plus.
Disensiuni între statele membre UE în privința viitorului buget
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat nevoia unui buget care să asigure un echilibru între priorităţile vechi şi cele noi: Este nevoie de un buget capabil să combată provocările climatice şi eu nu voi accepta nicio soluţie care nu alocă 25% din buget pentru combaterea schimbărilor climatice, pentru că altfel nu se va atinge neutralitatea climatică.”
Viitorul exercițiu financiar creează divergențe între statele membre. Astfel, Prietenii coeziunii, un grup format din 16 ţări membre, inclusiv România, doreşte ca fondurile UE pe care le primesc în cadrul politicii de coeziune să nu fie diminuate în viitorul cadru financiar multianual. De cealaltă parte, grupul Frugal five (Austria, Danemarca, Germania, Ţările de Jos şi Suedia) militează pentru un buget redus, care ar diminua contribuțiile către celelalte state europene care depind, în mare măsură, de fondurile europene.
Eurodeputații români, front comun pentru fondurile acordate politicii de coeziune și agriculturii
Eurodeputatul Traian Băsescu, fost președinte al României a subliniat că Parlamentul European susține propunerea PE pentru un buget mai mare și critică atitudinea celor cinci state care se opun. ”Este nejustificată reticența contribuitorilor neți. Ei trebuie să țină cont că statele membre noi le-au dat o piață, trebuie să țină cont faptul că România, de exemplu, a pierdut 16.000 de medici și 220.000 de ingineri care sunt în statele net contribuitoare. Este nedrept să se reducă programele de coeziune”, a declarat Băsescu, membru al Partidului Popular European, citat de publicația Calea Europeană.
Un alt reprezentant al României, eurodeputatul Dacian Cioloş, a salutat demersurile preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în vederea ajungerii la un compromis între statele membre privind cadrul financiar multianual. Dorim un buget bun, Europa nu este doar o afacere în care doar ne luăm angajamente, este nevoie de rezultate tangibile pentru cetăţeni, de soluţii privind schimbările climatice şi transformarea digitală, dar în acelaşi timp trebuie să fie modernizate politica agricolă comună şi politica de coeziune., a declarat liderul grupului Renew Europe din PE.