Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Discursul privind starea UE

Ursula von der Leyen a susținut discursul său anual privind starea UE. Războiul din Ucraina, dependența energetică și politica de extindere, printre principalele teme abordate.

Discursul privind starea UE
Discursul privind starea UE

, 15.09.2022, 18:31

Cu un conflict armat la granițele blocului comunitar care a provocat o inflație-record și o criză a energiei pentru care încă se caută soluții, discursul șefei Comisiei Europene privind starea Uniunii Europene a fost mai așteptat ca oricând.



Taxe și plafonări ale veniturilor realizate de companiile din sectorul energetic



Ursula von der Leyen a vorbit în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg despre principalele îngrijorări ale cetățenilor și companiilor din UE: costurile pentru încălzire și prețurile galopante pentru energie. Șefa Executivului european a recunoscut că sezonul rece va fi o perioadă dificilă pentru gospodăriile și firmele europene, dar de la Bruxelles vor veni măsuri de plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică, iar companiile care vând combustibili fosili vot fi nevoite să contribuie cu o parte din profiturile pe care le fac de pe urma creșterii prețurilor pentru energie.



Este greșit să primești profituri şi venituri record, beneficiind de pe urma războiului şi pe spatele consumatorilor noștri. În această perioadă, profiturile trebuie împărțite, şi canalizate către cei care au cea mai mare nevoie”, a spus Ursula von der Leyen care a mai adăugat că marile companii din sectorul combustibililor (gaze, petrol, cărbune) trebuie să contribuie şi ele, în mod echitabil, să plătească o contribuție de criză”.


Propunerile Comisiei ar putea aduce peste 140 de miliarde de euro ce vor fi mobilizați către statele membre, pentru a atenua impactul crizei energetice.



Șefa CE a mai precizat că discuțiile privind plafonarea prețurilor la energie vor continua, la fel și eforturile pentru obținerea unui preț de referință mai reprezentativ pentru gaze”, iar luna viitoare vor fi aduse modificări ale cadrului temporar privind ajutoarele de stat pentru a permite furnizarea de garanții de stat.



Trebuie să punem capăt influenţei dominante a gazului asupra preţului energiei electrice. În acest sens, vom realiza o reformă profundă şi cuprinzătoare a pieţei energiei electrice”, a mai adăugat președinta CE.



Ursula von der Leyen a vorbit despre o reformă a politicii externe a UE și a adus un omagiu Reginei Elisabeta a II-a (video ]n limba engleză)




Semiconductorii, o nouă dependență cu consecințe pentru economia UE



Dependența de gazul și petrolul Rusiei a devenit o problemă uriașă pentru Europa, după invazia rusească în Ucraina. Însă, economia UE are o altă problemă legată de metalele grele și litiul, materiale necesare pentru fabricarea de circuite electronice, echipamente militare și pentru bateriile electrice.


În prezent o singură ţară controlează cvasitotalitatea pieţei. Aproape 90% din metalele rare şi 60% din litiu sunt transformate în China”, a subliniat Ursula von der Leyen în fața eurodeputaților, în condițiile în care cererea de litiu și metale rare va crește de cinci ori până la finalul deceniului în curs.



Pentru a reduce dependența de importurile din China, blocului comunitar are ca obiectiv dublarea cotei de piață a UE în domeniul semiconductorilor, ceea ce ar duce la o cotă de 20% din producția mondială până în 2030.



Extinderea UE și ajutorul pentru Ucraina



Ursula von der Leyen s-a adresat și statelor aflate pe drumul către Uniunea Europeană, două dintre ele – Republica Moldova și Ucraina, primind în luna iulie statutul de țără candidată la aderare: „Vreau să le spun următoarele cuvinte cetățenilor din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova şi Georgia: faceți parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea noastră nu este completă fără voi!”



De altfel, Ursula von der Leyen și-a susținut discursul de la Strasbourg și în fața invitatei de onoare, Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei. A doua zi, șefa Comisiei Europene a plecat într-o vizită oficială la Kiev unde a reiterat promisiunea că UE va fi sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie”. Șefa Executivului european a mai afirmat într-un interviu pentru presa germană că Rusia a comis crime de război pentru care se strâng probe pentru declanșarea unei proceduri la Curtea Penală Internațională: Bazele sistemului nostru de drept internațional cer să urmărim penal astfel de crime şi, în cele din urmă, Putin este responsabil pentru ele”.



În fața primei doamne a Ucrainei, șefa Executivului european a subliniat că sancțiunile dure împotriva Rusiei nu vor fi ridicate (video în limba engleză)




Foto: Elizabeth Dunne / unsplash.com
hashtagEuropa marți, 19 noiembrie 2024

Producția de lapte a UE, în creștere

  Uniunea Europeană a produs o cantitate estimată de 160,8 milioane de tone de lapte crud anul trecut. Producția a fost cu 800.000 de tone...

Producția de lapte a UE, în creștere
Foto: geralt / pixabay.com
hashtagEuropa vineri, 15 noiembrie 2024

UE revine la creștere economică, potrivit previziunilor de toamnă

  Economia Uniunii Europene revine la o ușoară creștere după o perioadă mai lungă de stagnare, potrivit previziunilor de toamnă publicate...

UE revine la creștere economică, potrivit previziunilor de toamnă
Foto; Library of Congress / unsplash.com
hashtagEuropa miercuri, 13 noiembrie 2024

Securitatea și economia UE, după rezultatul alegerilor din SUA

  Liderii Uniunii Europene l-au felicitat pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidențiale din SUA. Dar, revenirea republicanului la...

Securitatea și economia UE, după rezultatul alegerilor din SUA
Foto: Abhinav Bhardwaj / unsplash.com
hashtagEuropa duminică, 10 noiembrie 2024

România, printre cele mai mari creșteri ale vânzărilor cu amănuntul din UE

  Datele Eurostat pentru luna septembrie artă că volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 2,8% în Uniunea Europeană şi cu 2,9% în...

România, printre cele mai mari creșteri ale vânzărilor cu amănuntul din UE
hashtagEuropa marți, 05 noiembrie 2024

Anchetă a Comisiei Europene privind platforma Temu

Comisia Europeană a inițiat, săptămâna trecută, o amplă anchetă asupra platformei online de cumpărături chinezească Temu. Astfel, au fost...

Anchetă a Comisiei Europene privind platforma Temu
hashtagEuropa joi, 31 octombrie 2024

Pachetul anual de extindere al UE

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, pachetul său de extindere anual, care include o evaluare detaliată a situației actuale și a progreselor...

Pachetul anual de extindere al UE
hashtagEuropa luni, 28 octombrie 2024

Cât au plătit europenii pentru energie în prima jumătate a anului

  Preţurile medii la electricitate plătite de gospodăriile din Uniunea Europeană au înregistrat un ușor avans de la 28,3 euro pe 100 kWh...

Cât au plătit europenii pentru energie în prima jumătate a anului
hashtagEuropa vineri, 25 octombrie 2024

România, sub media UE a datoriei guvernamentale

La finele trimestrului doi din 2024, ponderea datoriei guvernamentale brute în Produsul Intern Brut (PIB) a fost de de 51,1%, în creștere de la...

România, sub media UE a datoriei guvernamentale

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company