Discursul privind starea UE
Ursula von der Leyen a susținut discursul său anual privind starea UE. Războiul din Ucraina, dependența energetică și politica de extindere, printre principalele teme abordate.
Lica Manolache, 15.09.2022, 18:31
Cu un conflict armat la granițele blocului comunitar care a provocat o inflație-record și o criză a energiei pentru care încă se caută soluții, discursul șefei Comisiei Europene privind starea Uniunii Europene a fost mai așteptat ca oricând.
Taxe și plafonări ale veniturilor realizate de companiile din sectorul energetic
Ursula von der Leyen a vorbit în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg despre principalele îngrijorări ale cetățenilor și companiilor din UE: costurile pentru încălzire și prețurile galopante pentru energie. Șefa Executivului european a recunoscut că sezonul rece va fi o perioadă dificilă pentru gospodăriile și firmele europene, dar de la Bruxelles vor veni măsuri de plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică, iar companiile care vând combustibili fosili vot fi nevoite să contribuie cu o parte din profiturile pe care le fac de pe urma creșterii prețurilor pentru energie.
Este greșit să primești profituri şi venituri record, beneficiind de pe urma războiului şi pe spatele consumatorilor noștri. În această perioadă, profiturile trebuie împărțite, şi canalizate către cei care au cea mai mare nevoie”, a spus Ursula von der Leyen care a mai adăugat că marile companii din sectorul combustibililor (gaze, petrol, cărbune) trebuie să contribuie şi ele, în mod echitabil, să plătească o contribuție de criză”.
Propunerile Comisiei ar putea aduce peste 140 de miliarde de euro ce vor fi mobilizați către statele membre, pentru a atenua impactul crizei energetice.
Șefa CE a mai precizat că discuțiile privind plafonarea prețurilor la energie vor continua, la fel și eforturile pentru obținerea unui preț de referință mai reprezentativ pentru gaze”, iar luna viitoare vor fi aduse modificări ale cadrului temporar privind ajutoarele de stat pentru a permite furnizarea de garanții de stat.
Trebuie să punem capăt influenţei dominante a gazului asupra preţului energiei electrice. În acest sens, vom realiza o reformă profundă şi cuprinzătoare a pieţei energiei electrice”, a mai adăugat președinta CE.
Ursula von der Leyen a vorbit despre o reformă a politicii externe a UE și a adus un omagiu Reginei Elisabeta a II-a (video ]n limba engleză)
Semiconductorii, o nouă dependență cu consecințe pentru economia UE
Dependența de gazul și petrolul Rusiei a devenit o problemă uriașă pentru Europa, după invazia rusească în Ucraina. Însă, economia UE are o altă problemă legată de metalele grele și litiul, materiale necesare pentru fabricarea de circuite electronice, echipamente militare și pentru bateriile electrice.
În prezent o singură ţară controlează cvasitotalitatea pieţei. Aproape 90% din metalele rare şi 60% din litiu sunt transformate în China”, a subliniat Ursula von der Leyen în fața eurodeputaților, în condițiile în care cererea de litiu și metale rare va crește de cinci ori până la finalul deceniului în curs.
Pentru a reduce dependența de importurile din China, blocului comunitar are ca obiectiv dublarea cotei de piață a UE în domeniul semiconductorilor, ceea ce ar duce la o cotă de 20% din producția mondială până în 2030.
Extinderea UE și ajutorul pentru Ucraina
Ursula von der Leyen s-a adresat și statelor aflate pe drumul către Uniunea Europeană, două dintre ele – Republica Moldova și Ucraina, primind în luna iulie statutul de țără candidată la aderare: „Vreau să le spun următoarele cuvinte cetățenilor din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova şi Georgia: faceți parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea noastră nu este completă fără voi!”
De altfel, Ursula von der Leyen și-a susținut discursul de la Strasbourg și în fața invitatei de onoare, Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei. A doua zi, șefa Comisiei Europene a plecat într-o vizită oficială la Kiev unde a reiterat promisiunea că UE va fi sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie”. Șefa Executivului european a mai afirmat într-un interviu pentru presa germană că Rusia a comis crime de război pentru care se strâng probe pentru declanșarea unei proceduri la Curtea Penală Internațională: Bazele sistemului nostru de drept internațional cer să urmărim penal astfel de crime şi, în cele din urmă, Putin este responsabil pentru ele”.
În fața primei doamne a Ucrainei, șefa Executivului european a subliniat că sancțiunile dure împotriva Rusiei nu vor fi ridicate (video în limba engleză)