Dezbatere aprinsă în PE pe tema justiției din România
Comisrul european pentru justiíe ;i reprezentaníi grupurilor politice din Paramentul European cer autorităților de la București să nu mai intervină asupra independenței justiției din România.
Lica Manolache, 17.04.2019, 16:50
De mai bine de doi ani, de când coaliția PSD-ALDE a câștigat alegerile legislative și a preluat Executivul, justiția a fost principalul subiect discutat în societatea românească. Din nefericire, modificările legislative și planurile puterii de la București a atras nu numai proteste din partea societății civile, dar și avertismente din partea oficialilor europeni.
În acest context, situaţia statului de drept a fost din nou discutată, în plenul Parlamentului European, luni seară. Dezbatearea a fos una destul de tensionată, iar guvernul român și eurodeputații PSD și ALDE au primit critici dure din partea colegilor săi, după cum notează Agerpres.
Ordonanțele de urgență au erodat încrederea în guvernul de la București
Prezentă la ședința PE de la Strasbourg, comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, a declarat că Exectivul de la București nu se mai bucură de încredere: “S-a erodat încrederea în urma unor ordonanţe recente şi a unor proceduri controversate de numire. Situaţia legată de desemnarea viitorului procuror-şef al Parchetului European nu a făcut lucrurile mai uşoare. Discuţia de azi este despre riscuri foarte concrete ca în România să se facă noi paşi înapoi în legătură cu statul de drept, în mod special în privinţa independenţei justiţiei şi combaterea corupţiei.”
Jourova a mai precizat că situaţia din țara noastră este extrem de volatilă şi, dacă România nu răspunde corespunzător, Comisia Europeană va acţiona cu toate mijloacele avute la dispoziţie.
Comisarul european a criticat și noua secție specială pentru anchetarea magistraților. “(Legat de secția specială n.r.) au fost exprimate deja îngrijorări în raportul MCV. De asemenea, Comisia de la Veneţia şi GRECO au exprimat preocupări, dar guvernul consolidează această structură. Toate aceste elemente ne suscită îngrijorări, împreună şi separat, şi arată o tendinţă extrem de îngrijorătoare.Situaţia din România este extrem de volatilă, s-au luat decizii pripite în legătură cu chestiuni esenţiale”, a mai spus Vera Jourova.
Mai mulți reprezentanți PSD în Parlamentul European au luat apărarea guvernului de la București printre care și eurodeputata Maria Grapini care i-a reproşat comisarului european pentru justiţie că nu a dat nici măcar un exemplu de încălcare a statului de drept în România. „Vă pare rău că România are atâta succes la preşedinţia Consiliului UE?”, a întrebat-o ea pe Jourova.
Popularii europeni cer activarea art.7 împotriva României
Reprezentanta grupului PPE Ingeborg Graessle a mers și mai departe cerând activarea articolului 7 din Tratatul UE. “Nu am mai avut această spirală descendentă în niciuna dintre ţările UE. Ar fi fost mai bine ca S&D să acţioneze mai decis. Cerem activarea articolului 7 şi blocarea fondurilor UE”, a spus eurodeputata germană, conform Agerpres.
“E uimitor faptul că trebuie să avem această dezbatere urgentă astăzi. Nu discutăm prima oară acest subiect. În noiembrie am avut o rezoluţie foarte clară în ceea ce priveşte independenţa justiţiei în România şi faptul că nu trebuie să fie pusă sub semnul întrebării independenţa justiţiei, pentru că doar astfel se poate lupta durabil împotriva corupţiei. E nevoie de control şi de supraveghere parlamentară asupra serviciilor de informaţii. Din păcate solicitările noastre nu s-au bucurat de atenţia cuvenită. E un lucru trist”, a spus, în cadrul discuției de la Strasbourg, eurodeputatul austriac Josef Weidenholzer, vicepreşedinte al grupului social-democraților.
Eurodeputata Judith Sargentini, membrăa agrupului Verzilor, a criticat colaiția PSD-ALDE, printre altele, și pentru că ar susține guvernul maghiar condus de Viktor Orban: “Statul de drept nu este de dreapta sau de stânga şi este dureros să vedem aici că guvernul român susţine guvernul ungar prin faptul că nu pune pe ordinea de zi raportul privind Ungaria. Toată lumea a spus acest lucru, dar este dezamăgitor: Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene nu este aici. Acest lucru este incredibil. (…) Lupta contra corupţiei este crucială în statul de drept şi avem o ţară care dă înapoi şi care se află la preşedinţia Consiliului UE acum.”