Declin istoric al economiei Uniunii Europene
Criza provocată de epidemia de coronavirus își face văzute efectele asupra economiei UE care înregistrează deja un declin puternic.
Lica Manolache, 30.04.2020, 21:18
Economia zonei euro şi cea a Uniunii Europene au înregistrat în primul trimestru al acestui an un declin de 3,8% şi, respectiv, 3,5%, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, când PIB-ul a urcat cu 0,1% în zona euro şi cu 0,2% în UE, arată datele publicate joi de Oficiul european de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În ultimul trimestru din 2019 se înregistrase un avans anual de 1% în zona euro şi de 1,3% în UE.
Cifrele indică cel mai sever declin economic din 1995, de când sunt publicate aceste date.
Germania se așteaptă la o scădere de 12% în următoarele trei luni
Comparativ cu primul trimestru din 2019, economia zonei euro şi cea a UE s-au contractat în perioada ianuarie-martie 2020 cu 3,3% şi, respectiv, 2,7%.
Potrvit Eurostat, în perioada ianuarie-martie 2020, s-a înregistrat cea mai mare scădere anuală după cea din trimestrul trei din 2009, atât în zona euro cât şi în UE.
Previziunile asupra economiei în zona euro indică o scădere și mai mare. Spre exemplu, Germania, cea mai puternică economie din Uniune, va înregistra o scădere de 6,6% în acest an, conform unui studiu al Institutului de Cercetări Economice Ifo, citat de Reuters.
În primul trimestru din acest an, Germania are un declin de 1,9%, iar previziunile pentru trimestrul doi arată o scădere de 12,2%.
PIB-ul zonei euro, mai mic cu până la 12%
De asemenea, se așteaptă o contracție de la 5% până la 12% a Produsului Intern Brut al zonei euro în acest an, conform Băncii Centrale Europene.
Având în vedere incertitudinea ridicată cu privire la impactul asupra economiei, scenariile elaborate de staff-ul BCE sugerează că PIB-ul zonei euro ar putea înregistra o scădere cuprinsă între 5% şi 12% în acest an, în funcţie de durata măsurilor de control şi a succesului politicilor destinate să atenueze consecinţele economice pentru companii şi muncitori”, a declarat, joi, Christine Lagard, președintele BCE.
Statele UE pornesc motoarele economiei
Măsurile de relaxare a restricțiilor din statele membre UE înseamnă și o repornire a economiilor europene, dar impactul nu poate fi estimat:
Pe măsură ce măsurile de izolare sunt ridicate treptat, scenariile BCE prevăd o revenire a activității economice, însă viteza și amploarea acestei reveniri rămân extrem de incerte”, a spus Christine Lagarde care a mai precizat că programul de urgență al BCE, care constă în răscumpărarea de obligațiuni guvernamentale, ar putea fi prelungit și după sfârșitul anului în curs.
Totodată, Banca Centrală Europeană a decis joi să mențină nemodificată dobânda de politica monetară și a anunțat că a relaxat condițiile pentru împrumuturile pe termen lung oferite băncilor.