Declarația europeană privind deplasarea cu bicicleta
UE a adoptat Declarația europeană privind deplasarea cu bicicleta menită să promoveze această modalitate de transport. România e al doilea cel mai mare producător de biciclete din UE.
Lica Manolache, 05.04.2024, 20:14
Uniunea Europeană a adoptat, miercuri, Declarația europeană privind deplasarea cu bicicleta. Comisarul pentru transporturi Adina Vălean a semnat documentul împreună cu Karima Delli, președinta Comisiei pentru transport a Parlamentului European, și cu Georges Gilkinet, viceprim-ministrul Belgiei. Semnarea acestei declarații este, de aliniată la obiectivul Președinției belgiene a Consiliului de a decarboniza sectorul transporturilor din UE, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene
Declarația subliniază importanța mersului cu bicicleta ca modalitate de transport durabil, și accesibil din punct de vedere financiar, care aduce o valoare semnificativă economiei Uniunii Europene. Aceasta implică angajamente clare, cum ar fi dezvoltarea unor rețele sigure și coezive pentru biciclete în orașe, îmbunătățirea legăturilor cu transportul în comun, asigurarea de spații de parcare sigure și acces la puncte de încărcare pentru bicicletele electrice.
Documentul a fost adoptat în marginea Consiliului European Transporturi informal şi a „Zilelor pentru interconectarea Europei”, connferință organizată la Bruxelles în perioada 2-5 aprilie
2,6 milioane de bicicle prouse anual în România
Potrivit datelor Eurostat, România este al doilea cel mai mare producător de biciclete din spațiul comunitar. În 2022, țara noastră a produs 2,6 milioane de biciclete, aproape la fel de multe ca Portugalia (2,7 milioane) și peste Italia (2,5 milioane). O producție semnificativă au mai înregistrat Germania (1,7 milioane) şi Polonia (un milion).
În total, țările din Uniunea Europeană au produs în 2022 circa 14,7 milioane de biciclete, în creştere cu 10% faţă de anul precedent şi un avans de 29% în cursul unui deceniu, mai arată datele Eurostat.
Totodată, exporturilor de biciclete către state din afara spaţiului comunitar a crescut cu 22% în 2022 cu o valoare totală de 1,1 miliarde de euro. Valoarea importurilor a fost mai decât dublă faţă de cea a exporturilor (2,5 miliarde de euro), ceea ce reprezintă un avans de 32% faţă de 2021.
Creștere a comerțului cu biciclete electrice
Cifrele în creștere ale comerţului cu biciclete a fost determinat și de interesul mai mare pentru biciclete electrice, menționează Eurostat. Astfel. Statele membre au exportat 365.000 de biciclete electrice în 2022, cu 16% peste anaul precedent. În același timp, circa 1,2 milioane biciclete electrice au fost importate, un avans tot de 16%. Doar un milion de bicicletele non-electrice su fost exportate din țările UE, în scădere cu 31% față de 2021), în timp ce s-au importat 5,2 milioane de biciclete, cu 9% sub 2021.
Elveția a fost destinația principală pentru exporturile de biciclete non-electrice, cu 25% din total, urmată de Marea Britanie (23%) și Statele Unite ale Americii (7%). În ceea ce privește exporturile UE de biciclete electrice în 2022, tot Elveția și Marea Britanie au fost principalele destinații, cu 38% și, respectiv, 27% din total, urmate de SUA (13%) și Norvegia (9%).
În 2022, importurile UE de biciclete non-electrice au provenit în principal din Cambodgia (30% din total), Taiwan (23%), China (11%), Bangladesh (10%) și Turcia (6%), în timp ce importurile de biciclete electrice în blocul comunitar au provenit în principal din Taiwan (56% din total), Vietnam (14%), Elveția (13%), China (8%) și Turcia (5%).