Date despre importurile energetice și consumul de energie ale UE
Importurile de produse energetice ale UE au scăzut în trimestrul al doilea cu circa 10%, potrivit Eurostat. Totodată, sectorul serviciilor și-a mărit ponderea energiei regenerabile în consumul total anual.
Lica Manolache, 24.09.2024, 16:21
Uniunea Europeană a importat, în trimestrul al doilea din 2024, produse energetice în valoare de 94,9 miliarde de euro, și o cantitate totală de 117,9 milioane de tone, potrivit datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Față de acceași perioadă a anului trecut, importurile au înregistrat o scădere de 10,7% ca valoare, respectiv de 9,7% ca greutate netă.
Singurele produse care au înregistrat o ușoară creștere sunt uleiurile petroliere ale căror importuri au înregistrat o valoare cu 5,6% peste cele din perioada aprilie-iunie 2023. În același timp, volumul importurilor de uleiuri petroliere a scăzut cu 2,2%.
SUA, principalul partener pentru GNL și uleiuri petroliere
Valoarea gazelor naturale importate în stare gazoasă a înregistrat în ritm anual un declin de 31,4% în trimestrul doi din 2024, în timp ce volumul importurilor a scăzut cu 9,5%. Gazele naturale lichefiate (GNL) au înregistrat o scădere ceva mai mar. Valoarea importurilor s-a diminuat cu 41,2%, iar volumul cu 20,2%.
În trimestrul doi din 2024, majoritatea importurilor UE de uleiuri petroliere a venit din Statele Unite ale Americii (15,1%), Norvegia (14,1%) şi Kazahstan (11,7%). Majoritatea gazelor naturale importate în stare gazoasă a fost din Norvegia (43,5%), Algeria (21,6%) şi Rusia (15,5%). De asemenea, SUA au furnizat aproape jumătate din importurile UE de gazele naturale lichefiate (46%), înaintea Rusiei (16,8%) şi Qatarului (11,9%).
Importurile de produse energetice ale UE și statele partenere (aprilie-iunie 2024) / Sursa: Eurostat
Energia regenerabilă, pondere în creștere în consumul sectorul serviciilor
Eurostat a publicat și date anuale privind ponderea energiei regenerabile în consumul final al sectorului serviciilor din UE. Astfel, în 2022, energia regenerabilă a depășit pentru prima dată atât energia termică, cât și produsele petroliere și petrolul în consumul final din acest sector.
Energia regenerabilă și biocombustibilii au reprezentat 8,0% din consumul final de energie, în timp ce energia termică a avut o pondere de 7,6%, iar produsele petroliere și petrolul au avut 6,3%. În anul precedent. energia regenerabilă și biocombustibilii reprezentau 7,3%, mai puțin decât ponderea energiei termice (7,6%) și cea a produselor petroliere și petrolului (8,3%). Electricitatea (50,6%) și gazele naturale (26,9%) au continuat să reprezinte peste trei sferturi din consumul final de energie al sectorului serviciilor.
Ponderea produselor energetice în consnul de energie al sectorului serviciilor (2022) / Sursa: Eurostat
În 2022, cel mai mare sub-sector al serviciilor din UE a fost comerțul cu ridicata și amănuntul, cu 21,1% din consumul total al serviciilor. Activitatea de comerț cu amănuntul singură a reprezentat 13,7% în cadrul acestui sub-sector.
Sub-sectorul comerțului cu ridicata și amănuntul a fost urmat de activități profesionale, științifice și tehnice și alte servicii, cu o pondere de 11,2% din totalul consumului, urmat de activitățile de cazare și servicii de alimentație (10,9%), și de activitățile de sănătate umană și asistență socială (10,6%).