Cumpărături online mai sigure pentru cetățenii UE
Acord între Comisia Europeană și cele mai mari platforme de retail online pentru retragerea mai rapidă a produselor periculoase.
Lica Manolache, 30.06.2018, 15:21
Comisia Europeană a semnat un acord cu patru giganți ai comerțului online. Documentul semnat de companiile Alibaba, cea care deține platforma AliExpress, Amazon, eBay și Rakuten – Franța, prevede retragerea mai rapidă a produselor periculoase vândute prin intermediul lor. Acordul include angajamentul celor patru companii să preia notificările pe subiect primite din partea autorităților statelor membre în termen de 2 zile lucrătoare, dar și cele transmise de clienți în termen de 5 zile lucrătoare, informează site-ul Comisiei Europene.
Consumatorii trebuie să beneficieze de aceleași condiții de siguranță ca la cumpărăturile din magazin
Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, explică importanța semnării acestui acord pentru consumatorii din blocul comunitar: În UE, din ce în ce mai mulți cetățeni fac cumpărături on-line. Comerțul electronic a deschis noi posibilități pentru consumatori, oferindu-le o gamă mai largă de produse, la prețuri mai mici. Atunci când cumpără pe internet, consumatorii ar trebui să beneficieze de aceleași condiții de siguranță ca atunci când cumpără de la un magazin. Salut încheierea acestui acord privind siguranța produselor, deoarece va îmbunătăți și mai mult siguranța consumatorilor. Fac apel, de asemenea, și la alte piețe on-line să se alăture acestei inițiative, astfel încât internetul să devină un loc mai sigur pentru consumatorii din UE.”
Vânzătorii, obligați să respecte legislația UE
Pe lângă termenul de preluare a notificărilor, documentul mai prevede ca cei patru giganți ai comerțului online să le ofere clienților proceduri clare privind notificarea listelor cu produse nesigure, să consulte informațiile privind produsele rechemate/periculoase disponibile în sistemul de alertă rapidă al UE pentru produsele nealimentare periculoase, precum și din alte surse și să ia măsurile ce se impugn.
De asemenea, companiile trebuie să creeze puncte unice de contact specifice, destinate autorităților din statele membre UE și să ia măsuri menite să prevină reapariția listelor de produse periculoase deja retrase.
Cei care vând prin intermediul celor patru platforme vor primi instrucțiuni cu privire la conformitatea cu legislația UE privind siguranța produselor, iar companiile ce au semnat documentul îi va obliga să respecte legea și să le pună la dispoziție informații privind lista cu legislația UE în domeniul siguranței produselor.
Numărul cumpărăturilor online din România, în creștere
România ocupă pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de utilizatori ai internetului care cumpără produse și servicii online, dar procentul este în creștere conform datelor Eurostat. Astfel, 23% dintre românii cu vârste între 16 și 74 de ani care utiliziează internetul au făcut cumpărături online anul trecut, cu cinci procente mai mult față de 2016.