Culoarele solidarității cu Ucraina
Comisia Europeană propune crearea de coridoare ale solidarității pentru exporturile de cereale și produs agricole din Ucriana.
Lica Manolache, 14.05.2022, 18:26
Războiul din Ucraina are un impact grav și asupra exporturilor din statul vecin, mai cu seamă cele de cereale, foarte importante atât pentru economia ucraineană, cât și pentru țările importatoare din Europa, Asia sau Africa, printre care și state sărace unde populația depinde de cerealele venite din afara granițelor.
Transporturile din Ucraina așteaptă chiar și o lună să efectueze procedurile vamale
Exporturile ucrainene sunt împiedicate de blocada porturilor de către armata rusă, dar și din cauza mai multor factori logistici. Potrivit Comisiei Europene, mii de vagoane și camioane așteaptă efectuarea procedurilor vamale pe partea Ucrainei. În medie, un tren de marfă așteaptă 16 zile să treacă granița, însă timpii de așteptare cresc până la 30 de zile în unele puncte de trecere a frontierei. O altă problemă este creată de dimensiunile ecartamentului feroviar. Vagoanele ucrainene nu sunt compatibile cu cea mai mare parte a rețelei feroviare a Uniunii, astfel încât majoritatea mărfurilor trebuie transbordate în camioane sau vagoane care corespund ecartamentului standard al UE.
Drept urmare, Executivul european a prezentat, joi, un set de acțiuni menite să ajute Ucraina să își exporte produsele agricole prin “culoarele solidarității, așa cum au fost denumite rutele logistice alternative pentru exporturile ucrainene în propunerea Comisiei.
20 de milioane de tone de cereale trebuie exportate în mai puțin de 3 luni
Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, spune că Ucraina trebuie să exporte cel puțin 20 de milioane de tone de cereale în următoarele luni, pentru a face loc recoltelor de anul acesta:
Ucraina stochează în momentul de față circa 40 de milioane de tone de cereale, iar jumătate din această cantitate trebuie exportată până la sfârșitul lunii iulie (n.r. anul curent). Este o provocare de proporții gigantice; prin urmare, este esențial să se coordoneze și să se optimizeze lanțurile logistice, să se creeze noi rute şi să se evite, pe cât posibil, blocajele. Atât pentru soluțiile pe termen scurt, cât şi pentru cele pe termen lung, vom acționa împreună cu autoritățile ucrainene şi în strânsă colaborare în special cu statele membre învecinate, care au depus eforturi enorme pentru a ajuta în timpul acestei crize, a transmis Adina Vălean în cadrul unei conferințe de presă.
Conferința de presă susținută de comisarul pentru transporuri, Adina Vălean, pe tema coridoarelor solidarității
Portul Constanța, crucial pentru Ucraina în vreme de război
România, prin granița terestră de 650 de kilometri cu Ucraina, dar mai ales prin ieșirea la Marea Neagră, are un rol extrem de important pentru exporturile din statul vecin după cum subliniază și Adina Vădean:
Portul Constanța este poarta de ieșire a exporturilor de cereale ucrainene către piețele sudice din nordul Africii și Orientul Mijlociu. Vom coordona și lucra cu transportatori, exportatori, autorități naționale pentru a fluidiza exporturile de produse agricole din Ucraina. Măsurile propuse sunt de la eficientizarea controalelor vamale la mobilizarea de echipamente și vehicule acolo unde este nevoie, de la identificarea de noi rute la prioritizare transporturilor pe anumite coridoare.
Comisarul european al transportului a îndemnat statele membre să pună la dispoziție toate resursele pentru a asigura echipamentele necesare de încărcare și descărcare a cerealelor, printre care vagoane de tren, camioane și vapoare. Totodată, oficialul european a solicitat mărirea capacității de inspecție în punctele de frontieră, astfel încât acestea să funcționeze non-stop, în toate cele șapte zile zilele săptămânii.