Cu cât au crescut costurile în industria UE
România are a treia cea mai mare creștere anuală a prețurilor pentru produsele industriale din Uniunea Europeană.
Lica Manolache, 05.11.2022, 22:18
Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au crescut, în medie, cu 41,4% în Uniunea Europeană (UE) şi cu 41,9% în zona euro într-un singur an, potrivit datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Toate cele 27 de state membre au înregistrat creșteri în luna septembrie a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2021. Cele mai mari diferențe de prețuri ale producției industriale au fost înregistrate în Bulgaria cu un avans de 78.2%, urmată de Ungaria cu 67,5%. România are a treia cea mai mare creștere a prețurilor în rândul statelor UE (62,9%).
Dublarea prețurilor la energie, principalul factor de influență
Costurile din ce în ce mai ridicate ale producției industriale din blocul comunitar sunt cauzate în cea mai mare parte de prețurile la energie care au crescut cu 105,3% în ultimul an. Avansul de 19,1% al prețurilor bunurilor intermediare și cel de 16,5% al prețurilor bunurilor de folosință imediată se reflectă, de asemenea, în costurile industriilor.
Eurostat a comparat datele din septembrie 2022 cu cele înregistrate în luna precedentă și constată că prețurile producției industriale au înregistrat o creştere de 1,6% în zona euro şi de 1,5% în Uniunea Europeană, după un avans de 5% în zona euro şi de 4,9% Uniunea Europeană, în luna august.
Bulgaria este din nou în capul listei cu creșteri ale prețurilor pentru produsele ieșite din fabrici de 9,2%. urmată de aproape de Slovacia (8,9%). La polul opus, cel mai semnificativ declin l-a înregistrat Irlanda (-18,9%), urmată la mare distanță de Estonia (-3,9%) şi Grecia (-2,4%). România a raportat o scădere de 0,7% în septembrie, comparativ cu luna august 2022.
Prețurile la energie, care au crescut cu 2,6%, au fost din nou factorul care a determinat avansul costurile ridicate ale producției industriale în UE urmate de prețurile la bunurile de folosință imediată, care au înregistrat un avans de 1% față de luna august.
Evoluția prețurilor de producție industrială în UE 2015-2022 / Sursa: Eurostat
Scădere neașteptată a comenzilor industriale din Germania
Veștile proaste vin și din Germania, cea mai mare economie din UE, unde comenzile pentru bunuri Made in Germany au scăzut peste aşteptări în septembrie, după cum transmite agenția Reuters citată de Agerpres. Astfel, datele transmise Oficiul Federal de Statistică indică ă scădere de 4% a comenzilor industriale, în contextul în cere comenzile interne au crescut cu 0,5%, dar cele externe au scăzut cu 7%. De asemenea, comenzile industriale din zona euro au înregistrat un declin de 8%, iar cele din afara blocului un recul de 6,3%.
Nivelul ridicat al comenzilor industriale înregistrat după pandemie pare să se apropie de final, a avertizat ministerul german al Economiei. Datele privind comenzile industriale coroborate cu alți indicatori economici arată că Germania este din ce în ce mai aproape de recesiune, potrivit specialiștilor din domeniu.