Creştere mai accelerată a economiei UE
Comisia Europeană estimează o creștere și mai rapidă a economiei Uniunii, dar și o inflație mai mare.
Lica Manolache, 07.07.2021, 17:45
Comisia Europeană a revizuit previziunile economice pentru anul în curs și pentru 2022. Astfel, economia Uniunii Europene va creşte cu 4,8% în 2021 şi cu 4,5% în anul următor, în creștere față estimările din luna mai de 4,2% pentru anul în curs, respectiv 4,4% în 2022.
Redresare economică rapidă pentru statele UE
Conform aceleiași surse, zona euro va înregistra o creștere identică de 4,8% în 2021 şi de 4,5% în 2022, aceste estimări fiind, de asemenea, în creștere. Economia celor 27 de state membre ar urma să revină la nivelul de dinaintea crizei sanitare în ultimul trimestru din acest an.
PIB-ul Uniunii va fi mai puternic, în principal, datorită activității economice peste așteptări din primul trimestru al anului. Măsurile pentru controlarea răspândirii coronavirusului şi progresele campaniei de vaccinare au permis statelor membre să-şi redeschidă economiile în trimestrul doi, spre beneficiul mai multor sectoare, în special cel al serviciilor. Un alt factor esențial este redeschiderea turismului în interiorul UE, iar a cărui situație se va îmbunătăţi în urma introducerii de la 1 iulie a certificatelor digitale, mai menționează Comisia.
Consumul și investițiile, motoare ale creșterii economice
De asemenea, consumul privat şi investiţiile ar urma să fie principalele motoare ale creşterii, sprijinite de nivelul angajărilor. Creşterea solidă a principalilor parteneri comerciali ai UE va îmbunătăţi exporturile blocului comunitar, în timp ce sectorul serviciilor ar putea fi afectat de menţinerea restricţiilor în turismul internaţional.
Executivul european mai estimează că Facilitatea de redresare şi rezilienţă (RRF) va avea o contribuţie semnificativă la creştere. Valoarea totală generată de RRF în perioada 2021-2022 ar urma să fie de aproximativ 1,2% din PIB-ul UE în 2019.
Creșterea economică este confirmată și de datele publicate de compania de analize financiare Markit care arată că activitatea economică în zona euro a înregistrat luna trecută cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani.
Inflație mai mare, și anul viitor
Estimările Comisiei arată, însă și o creștere a inflației în 2021 şi în 2022. Astfel, la nivelul Uniunii, rata inflaţiei va ajunge la 2,2% în 2021 şi la 1,6% în 2022, în timp ce în zona euro rata inflaţiei se va situa la 1,9% anul acesta şi la 1,4% anul viitor.
Prețurile vor crește și mai mult din cauza energiei şi materiilor prime mai scumpe, dar și din cauza unui deficit de aprovizionare şi a lipsei unor componente şi materii prime, la care se adaugă cererea mare atât pe piața internă, cât și pe cea externă. În 2022, aceste presiuni ar trebui să se modereze gradual, prin rezolvarea problemelor de producţie şi celor din lanţul de aprovizionare.