Creștere economică pentru statele UE
Statele UE vor înregistra o creștere a economiei de peste 4% în acest an, conform prognozei Comisiei Europene.
Lica Manolache, 14.05.2021, 20:49
Comisia Europeană a publicat, săptămâna aceasta, previziunile economice de primăvară, conform cărora economia UE va crește cu 4,2 % în 2021 și cu 4,4 % în 2022. Anul trecut, economia UE s-a contractat cu 6,1 %, iar economia zonei euro cu 6,6 %, din cauza efectelor pandemiei de COVID-19.
Consumul și creșterea exporturilor, factori principali ai creșterii economice
Chiar dacă a dat semne de revigorare încă din vara lui 2020, economia a stagnat în al patrulea trimestru al anului 2020 și în primul trimestru al anului 2021, ca urmare a noilor măsuri impuse de statele membre pentru a limita numărul de îmbolnăviri în al doilea val al pandemiei.
Însă, vaccinarea populației și relaxarea restricțiilor va duce la o redresa puternică a economiilor statelor UE. Creșterea economică va fi determinată de consumul privat, de investiții și de creșterea cererii de exporturi ale UE din partea unei economii mondiale consolidate, precizează Executivul comunitar.
Totodată, se preconizează că investițiile publice vor atinge anul următor cel mai înalt nivel din ultimii zece ani în 2022, ca procent din PIB cu ajutorul fondurilor puse la dispoziție prin Mecanismul de redresare și reziliență.
Datoria publică atinge nivelul maxim în 2021
Prognoza Comisiei arată că ponderea datoriei publice în PIB va atinge nivelul maxim în acest an, la valoarea de 94 %, urmată de o ușoară scădere 93 % în 2022. Pentru zona euro, ponderea datoriei în PIB va crește la 102 %, urmată to de o scădere de un punct procentual anul viitor (101%).
Deficitul public general agregat va crește cu aproximativ jumătate de punct procentual până la 7,5% din PIB în UE, respeciv la 8 % din PIB în zona euro, conform prognozei. Cu excepția Danemarcei și a Luxemburgului, toate statele membre vor înregistra un deficit de peste 3 % din PIB, mai anunță Comisia Europeană.
Totuși, se preconizează că deficitul bugetar agregat va scădea până la puțin sub 4 %, atât în UE, cât și în zona euro, în 2022.
Șomajul intră pe o pantă descendentă
Pandemia a adus și o creștere a șomajului în cele 27 de țări, însă ocuparea forței de muncă a crescut în a doua jumătate a anului 2020, iar ratele șomajului au scăzut față de nivelurile lor maxime în majoritatea statelor membre, mai menționează Comisia Europeană. Pentru perioada următoare, rata șomajului în statele UE este estimată la 7,6% în acest an și la 7% în 2022. În zona euro, rata șomajului este estimată la 8,4 % în 2021 și la 7,8 % în 2022.
Aceste rate rămân mai ridicate decât nivelurile din perioada anterioară crizei, conform Executivului european care mai menționează că schemele de sprijin public, inclusiv cele sprijinite de UE prin instrumentul SURE, au împiedicat o creștere dramatică a șomajului.
Comisia mai precizează că inflația a crescut puternic la începutul acestui an și va varia semnificativ în cursul acestui an, deoarece prețurile estimate ale energiei și variațiile ratelor TVA generează fluctuații semnificative ale nivelului prețurilor. În UE, inflația se va situa, conform previziunilor, la 1,9 % în 2021 și la 1,5 % în 202, cu valori mai mici în zona euro, 1,7 % în 202, respectiv, 1,3 % în 2021.