Creșetere alarmantă a numărului de migranți
UE se confruntă cu un nou val de migrație iar statele membre afectate cer ajutorul Bruxelles-ului pentru a gestiona situația.
Lica Manolache, 08.09.2023, 14:56
Uniunea Europeană se confruntă cu cel mai mare număr al migranților din 2015 și până în prezent. Cele mai multe persoane ajung traversează Marea Mediterană pentru a ajunge în Italia sau Grecia, potrivit European Newsroom (ENR), citat de Agerpres.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut încheierea unor acorduri suplimentare cu țări partenere din afara Uniunii Europene pentru a gestiona fluxul de imigrație. În luna iulie, Șefa Executivului comunitar a subliniat necesitatea unei colaborări strânse atât cu țările de origine, cât și cu cele de tranzit. Totodată, ea a subliniat importanța creșterii investițiilor în stabilizarea economiilor din țările din nordul Africii și intensificarea eforturilor comune de combatere a crimei organizate, inclusiv contrabanda și traficul de persoane.
Italia se îndreaptă către un nou număr-record de migranți
Datele pentru primele șapte luni ale anului în curs arată că peste jumătate dintre migranți ajung în Europa prin ruta centrală mediteraneană. Persoanele care aleg acest traseu se îmbarcă în țările din Africii de Nord sau Turcia și traversează Marea Mediterană pentru a ajunge în Italia. Potrivit Agenției Europene pentru Protecția Frontierelor (Frontex), ruta a fost folosită pentru 89.047 dintre încercările de ajunge pe teritoriul UE în acest an, adică pentru mai bine de jumătate din numărul total al migranților.
La mijlocul lunii august, autoritățile italiene au comunicat că numărul migranţilor ajunși pe mare de începutul anului a trecut de 100.000. Cifrele sunt duble față de aceeași perioadă a anului trecut când 51.328 de persoane au ajuns în Italie pe mare. Principala țară de origine a migranților care se îndreaptă spre Italia în 2023 este Tunisia. În acest ritm susținut de sosiri, numărul total al imigranților din acest an ar putea depăși recordul de 181.000 înregistrat în 2016, mai menționează ENR.
Sosiri ilegale în UE pe principalele rute de migrație/ Sursa: Consiliul UE
Peste 2.000 de migranți dați dispăruți de la începutul anului
De altfel, și agenția Frontex avertizează că traficul de migranți de pe ruta mediteraneană ar putea dă rămână ridicat și în perioada următoare. Unul dintre motive este reducerea prețurilor de către grupările criminale de traficanți aflate în concurență. Frontex reamintește că traversarea ilegală prin Marea Mediterană rămâne un mediu periculoasă. Peste 2.060 de migranți au fost declarați dispăruți în primele șapte luni ale anului, iar Organizația Internațională pentru Migrație, în acest an, peste 1.800 de oameni au pierit în naufragii pe ruta de migrație amintită, considerată cea mai mortală din lume.
Măsuri drastice în Belgia din cauza numărului mare de cereri de azil
Situația migranților s-a înrăutățit și în Insulele Canare (teritoriu spaniol) de pe a căror coastă au fost salvate aproape 2.700 de persoane în august, cifre duble față de luna anterioară. Criza politică din Senegal, foametea din regiunile africane și condițiile meteo ar putea aduce și mai mulți migranți în Canare. Și Grecia a anunțat cifre în creștere a migrației în luna august, cauzat de fluxul de persoane ce vin de pe coasta turcă către diferite insule elene. De asemenea, Belgia se confruntă cu o criză a sistemului de azil din cauza numărului crescut de cereri. Astfel, autoritățile au suspendat temporar cererile de adăpost primite din partea bărbaților singuri.
În același timp, Frontex informează că numărul migranților de pe ruta Balcanilor de Vest este în scădere. Rapoartele indică un număr de circa 52.200 de migranți identificați în acesta an, în scădere cu 26% față de anul trecut. Această scădere poate fi atribuită în principal implementării unor politici mai stricte privind acordarea vizelor în regiune.