Cresc importurile UE de gaze naturale din Rusia
Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind tranzitul de gaze naturale către UE, iar SUA au adoptat sancțiuni împotriva companiilor implicate în construcția gazoductului Nord Stream 2.
Lica Manolache, 22.12.2019, 22:49
Rusia și Ucraina au semnat vineri un protocol de acord privind tranzitul gazului rusesc către Uniunea Europeană. Noul acord prevede că Rusia va furniza gaze naturale Europei pentru o perioadă de cel puţin cinci Ucraina iar grupul rus Gazprom va plăti companiei ucrainene Naftogaz suma de 2,9 miliarde dolari, informează agenția Reuters, citată de Agerpres. Gazprom va furniza o cantitate de 225 miliarde metri cubi de gaze naturale via Ucraina pe o perioadă de cinci ani. Din această cantitate, 65 miliarde de metri cubi de gaze vor fi livrate anul următor şi câte 40 de miliarde metri cubi în fiecare an din perioada 2021-2024.
Vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, cel care a mediat la Berlin înțelegerea dintre Moscova și Kiev a declarat: “Este o înțelegere fermă. Este o înțelegere bună pentru Europa, Ucraina și Rusia”. Oficialul european consideră că acordul va atenua temerile Statelor Unite ale Americii privind gazoductul rus Nord Stream 2.
Sancțiuni ale SUA pentru blocarea construirii gazoductului Nord Stream 2
Tot vineri, preşedintele american Donald Trump a promulgat legea prin care sunt impuse sancţiuni companiilor implicate în construirea gazoductului Nord Stream 2, care va face posibilă dublarea livrărilor de gaz natural rus spre Germania.
Sancţiunile SUA vizează companiile care colaborează la construirea noului gazoduct în Marea Baltică. Consecințele promulgării legii nu au întârziat să apară, iar sâmbătă compania elveţiană Allseas, angajată de gigantul rus Gazprom pentru a construi secţiunea offshore a gazoductului, a anunţat sâmbătă suspendarea lucrărilor sale de instalare.
UE și Rusia, determinate să continue proiectul
Uniunea Europeană a denunţat cu tărie ingerinţa Statelor Unite în politica sa energetică. “Din principiu, Uniunea Europeană se opune impunerii de sancţiuni împotriva companiilor europene angajate în activităţi legale”, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al UE, informează AFP, citată de Agerpres.
De asemenea, guvernele de la Moscova și Berlin au adus și-au exprimat la rândul lor nemulțumirea față pentru promulgarea legii de către liderul de la Washington. „Guvernul respinge aceste sancţiuni extrateritoriale. Ele afectează companiile germane şi europene şi constituie o ingerinţă în afacerile noastre interne”, se arată într-un comunicat al executivului condus de Angela Merkel.
Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, iar finanţarea este asigurată în proporție de 50% de compania rusă Gazprom, iar cealaltă jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell). “Finalizarea acestui proiect este esenţială pentru securitatea aprovizionării energetice a Europei. Noi, împreună cu firmele care susţin acest proiect, vom lucra la finalizarea conductei în cel mai scurt timp posibil”, a comunicat, sâmbătă, consorţiul Nord Stream 2 AG.