COVID-19: Noi recomandări ale Comisiei Europene
Comisia Europeană a lansat un apel către toate statele membre să asigure accesul la medicamentele esențiale pentru populație și să prelungească restricția privind călătoriile neesențiale către UE.
Lica Manolache, 09.04.2020, 16:27
Comisia a lansat miercuri un apel către statele membre să asigure cetățenilor europeni accesul la medicamentele esențiale în cursul epidemiei cauzate de noul coronavirus. Poziția Executivului comunitar vine după ce statele membre au înregistrat dificultăți semnificative în ceea ce privește asigurarea aprovizionării cu medicamentele esențiale necesare.
CE recomandă elimnarea restricțiilor la export și optimizarea utilizării medicamentelor
Astfel, Comisia a transmis autorităților naționale următoarele măsuri:
– să-și demonstreze solidaritatea prin eliminarea interdicțiilor și a restricțiilor la export, asigurând disponibilitatea medicamentelor esențiale în spitale și farmacii, precum și prin evitarea constituirii de stocuri la nivel național. Autoritățile naționale ar trebui, de asemenea, să combată dezinformările, care ar putea conduce la constituirea inutilă de stocuri ca urmare a cumpărării sub impulsul panicii.
– să asigure aprovizionarea prin creșterea și reorganizarea producției, prin monitorizarea stocurilor și a capacităților de producție, prin coordonarea eforturilor comune din partea industriei și prin implementarea unor inițiative vizând susținerea cererii și achizițiile publice pentru a încuraja oferta. În cazul statelor membre care au nevoie să sprijine industria în vederea creșterii capacității lor de producție prin stimulente fiscale și ajutoare de stat și să pună în aplicare măsuri de flexibilitate în materie de reglementare, Comisia este pregătită să ofere orientări și securitate juridică.
– să promoveze utilizarea optimă a medicamentelor în spitale, în special prin adaptarea protocoalelor spitalicești existente sau prin elaborarea unor protocoale noi validate, pentru a preveni utilizarea excesivă a medicamentelor, precum și prin oferirea posibilității de a amâna datele de expirare a medicamentelor.
– să optimizeze vânzările în farmaciile comunitare pentru a se evita constituirea de stocuri, prin introducerea de restricții pentru vânzările de medicamente care ar putea fi deficitare și prin luarea în considerare a limitării temporare a vânzărilor online de medicamente esențiale.
Transportul de pasageri, restricționat până la 15 mai
O altă recomandare a Comisiei este prelungirea până la 15 mai a restricției privind călătoriile neesențiale către UE în toate statele membre UE și în cele patru țări asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).
Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne, a explicat apelul Executivului comunitar: Situația actuală ne obligă să solicităm prelungirea restricției privind călătoriile neesențiale către UE. Cu toate că acțiunea coordonată este esențială la frontierele externe, trebuie să colaborăm și la frontierele interne pentru a ne asigura că piața noastră internă continuă să funcționeze în mod corespunzător și că produsele esențiale, cum ar fi alimentele, medicamentele și echipamentele de protecție, pot ajunge la destinație fără întârziere. Vom continua să sprijinim statele membre în toate aceste direcții de acțiune.”
Restricția de călătorie a intrat în vigoare în a doua jumătate a lunii martie, drept urmare, traficul aerian de pasageri s-a redus aproape la zero, fiind efectuate doar zboruri de repatriere și de transport de mărfuri. Traficului de pasageri s-a diminuat considerabil și în celelalte moduri de transport, cum ar fi autocarul, trenul și feribotul.
Riscul de sporire a transmiterii comunitare ca este moderat dacă sunt în vigoare măsuri de reducere a răspândirii virusului în comunitate, a evaluat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Totodată, riscul de depășire a capacității sistemelor de sănătate și de asistență socială în săptămânile următoare este foarte ridicat, chiar dacă sunt în vigoare măsuri de reducere a riscului răspândirii comunitare a bolii.