Costul vieții și situația economică, principalele preocupări ale europenilor
Optimismul față de viitorul UE și încrederea în democrație sunt în creștere, dar europenii sunt îngrijorați de costul vieții, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru.
Lica Manolache, 03.10.2024, 22:52
Parlamentul European a publicat, joi, rezultatele unui sondaj Eurobarometru realizat după alegerile europene din iunie 2024 care analizează comportamentul de vot și principalele priorități ale cetățenilor UE.
Pentru cei mai mulți cetățeni europeni, creșterea prețurilor și a costului vieții (42%) și situația economică (41%) au fost principalele motive pentru a-și exprima votul la alegerile europene din luna iunie. Situația internațională a fost al treilea motiv, oferit de către o treime dintre respondenții din cele 27 de state membre (34%).
Situaţia economică (45%) și creșterea preţurilor şi a costului vieţii (44%) au fost principalele subiecte care au motivat și cetățenii români să voteze pentru legislativele europene. Printre variante de răspuns alese cu prioritate s-au mai aflat: protecţia socială, bunăstarea şi accesul la asistenţă medicală (32% în România, faţă de doar 24% media UE); situaţia internaţională (30%); democraţia şi statul de drept (27% și 32% în UE); apărarea şi securitatea (27% și 28% în UE).
În rândul celor care nu au votat, aceleași două subiecte numite care au dominat opiniile celor care au mers la urne i-ar fi putut motiva să participe la alegeri.
Sondajul mai arată că majoritatea românilor optimiști cu privire la viitorul UE (68%), cu 3 puncte procentuale peste media UE și cu 7% mai mult faţă de anteriorul sondaj Eurobarometru din luna martie. Peste jumătate dintre respondenții români (52%) spun că au o imagine pozitivă despre UE (48% media europeană).
70% dintre cetățenii români participanți la sondaj consideră că țara lor a beneficiat de pe urma apartenenței la UE, identic cu media celor 27 de state membre ale UE și cu 5% mai mult față de anteriorul Eurobarometru.
Pentru respondenții din România, primele patru motive pentru care statutul de membru al UE este considerat benefic sunt: crearea de noi oportunități de muncă (37% și 24 media UE), protejarea păcii și consolidarea securității (26% și 32% media UE), intensificarea cooperării dintre statele membre (24% și 26 media UE), contribuția UE la creșterea economică (24% și 28 media UE).
Încrederea în democrația parlamentară europeană este foarte ridicată pentru acest început de legislatură. Astfel, 53% dintre români și 42% dintre cetățenii europeni au o imagine pozitivă despre Parlamentul European, cel mai bun rezultat înregistrat vreodată pentru acest indicator.
Parlamentul European mai subliniază că prezența la scrutinul electoral european din iunie a fost de 50,74% la nivelul UE (52,40% în România), cea mai mare din ultimii 30 de ani și similară cu cea din 2019. Aceasta a crescut în 16 din cele 27 de țări, inclusiv în România, în comparație cu alegerile europene din 2019.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a comentat rezultatele sondajului Eurobarometru:
„Cetățenii din întreaga Europă și-au făcut auzită vocea, în condițiile în care am asistat la cea mai mare participare la alegerile pentru Parlamentul European din ultimii 30 de ani. Cetăţenii ne-au dat mandat să acționăm, să oferim răspunsuri și soluții benefice în viața lor de zi cu zi. Parlamentul îşi va onora promisiunile. În următoarele săptămâni, vom examina noua Comisie Europeană pentru a ne asigura că aceasta va aborda aspectele care reprezintă o prioritate pentru cetățeni: costul vieții, starea economiei noastre, democrația, statul de drept, migrația și securitatea.”
Sursa infografice: Eurobarometru / Parlamentul European