COP 27: UE cere măsuri pentru limitarea încălzirii globale
Uniunea Europeană a cerut în cadrul COP 27 măsuri de urgență pentru reducerea emisiilor cu gaze de seră pentru a limita încălzirea globală la 1,5 °C.
Lica Manolache, 09.11.2022, 17:56
Liderii din întreaga lume s-au reunit în Egipt la cea de a 27-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27). La întâlnirea de la Sharm el-Sheikh, Uniunea Europeană fost reprezentată de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Comisia European a cerut tuturor să ia de urgență măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a respecta angajamentele din cadrul Acordului de la Paris și al Pactului climatic de la Glasgow adoptat anul trecut în cadrul COP26.
De altfel, principalele obiective ale COP27 sunt menținerea obiectivului de 1,5 °C în materie de încălzire globală, față de nivelurile preindustriale, stabilirea unei agende globale consolidate de acțiune în materie de adaptare, evaluarea progreselor înregistrare în ceea ce privește furnizarea de 100 de miliarde USD pe an până în 2025 pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față efectelor negative ale schimbărilor climatice, dar și asigurarea unei reprezentări adecvate a tuturor părților interesate relevante în cadrul COP27, în special a comunităților vulnerabile.
Zelenski: Planeta nu-și poate permite un singur foc de armă
În cadrul sesiunii plenare din Egipt, Charles Michel a subliniat necesitatea urgentă de a acționa acum cu privire la schimbările climatice, recunoscând, în același timp, că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca situația să fie mai complicată, după cum a transmis Consiliul UE. Totuși, a subliniat președintele Michel, angajamentul UE față de neutralitatea climatică rămâne puternic, în pofida provocărilor generate de criza energetică, care a fost exacerbată de utilizarea aprovizionării cu energie ca armă de către Rusia.
De la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj video prin care a criticat Rusia și actorii politici care nu acționează conform principiilor pe care le enunță.
„Există cei pentru care schimbarea climatică este numai retorică, marketing. Sunt cei care, în birourile lor, îşi bat joc de cei care se luptă pentru a salva viaţa pe planetă, susţinând în acelaşi timp în public acţiunea pentru natură. Sunt cei care lansează războaie de agresiune, când planeta nu-şi poate permite un singur foc de armă pentru că are nevoie de o acţiune colectivă. Nu putem avem o politică privind clima eficientă fără pace pe Terra, pentru că naţiunile se gândesc numai să se protejeze ele însele, aici şi acum, de ameninţările generate de agresiunea rusă”, a declarat preşedintele ucrainean.
Declarația comună a președintei Comisiei UE, Ursula von der Leyen, și a președintelui Consiliului European, Charles Michel (video în limbile franceză și engleză)
Obiective mai ferme privind reducerea emisiilor în statele UE
Concomitent cu reuniunea COP 27, negociatorii Parlamentului European şi cele 27 de state și-au dat acordul pentru obiective mai ferme pentru reducerile anuale de emisii. Obiectivele vizează transportul rutier, încălzirea clădirilor, agricultura, mici instalaţii industriale, sectoare care produc circa 60% din emisiile totale ale UE.
Reprezentanții PE și cei ai statelor membre au stabilit ponderi diferite pentru fiecare țară, luând în calcul PIB-ul pe cap de locuitor şi raportul cost-eficienţă. Spre exemplu, Bulgaria trebuie să ajungă până în 2030 la o reducere a emisiilor de 10% faţă de 1990, în timp ce state precum Danemarca, Germania sau Suedia trebuie că scadă emisiile cu 50%.
Acordul provizoriu prevede un obiectiv la nivelul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectoarele vizate cu 40% faţă de 2005, până în 2030.