COP 26: UE acordă 1 miliard de euro pentru protejarea pădurilor
Ursula von der Leyen a anunțat în cadrul COP26 că Uniunea Europeană va acorda un pachet în valoare de 1 miliard de euro pentru protejarea pădurilor din întreaga lume.
Lica Manolache, 05.11.2021, 19:51
Liderii din întreaga lume s-au reunit la Glasgow în cadrul celei de-a 26-a Conferințe a părților la schimbările climatice (COP26). În cadrul evenimentului, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană va contribui cu un miliard de euro la angajamentul de finanțare a pădurilor la nivel mondial. Fondurile sunt menite să sprijine țările partenere în următorii cinci ani în eforturile pentru protejarea și refacerea în mod durabil a pădurilor din întreaga lume și să respecte angajamentele Acordului de la Paris din 2015.
250 de milioane de euro merg către Africa
Din pachetul pus la dispoziție de UE, 250 de milioane de euro vor fi direcționate către bazinul Congo, care cuprinde opt țări africane în scopul protejării pădurii tropicale aflate pe locul al doilea în lume ca mărime, îmbunătățind în același timp mijloacele de subzistență ale populațiilor sale.
Pădurile sunt plămânii verzi ai Pământului. Trebuie să le protejăm și să le refacem. Anunț cu plăcere că ne angajăm să alocăm 1 miliard de euro pentru protejarea pădurilor lumii. Acesta este un semn clar al angajamentului UE de a fi liderul schimbării globale pentru protecția planetei noastre, în concordanță cu Pactul Verde al UE”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat al Executivului European.
Contribuția Comisiei Europene face parte din angajamentul Global Forests făcut la Conferința de la Glasgow de către 105 țări din comunitatea internațională. Peste 19,2 miliarde de dolari în fonduri publice și private au fost promise pentru protejarea și refacerea pădurilor în temeiul acordului.
Calendar pentru stoparea defrișărilor pădurilor
Comisia Europeană a semnat în numele Uniunii Europene declarația privind pădurile și utilizarea terenurilor, care prevede stoparea defrișărilor și pierderea pădurilor, precum și degradarea terenurilor până în 2030, oferind în același timp o dezvoltare durabilă. Europa este încântată să facă parte din această mișcare ambițioasă de a ne proteja clima, de a ne proteja moștenirea și de a ne proteja pădurile”, a mai declarat Ursula von der Leyen.
Totodată, Comisia Europeană va propune în curând un proiect de legislație pentru a reduce defrișarea globală determinată de UE, permițând doar mărfurilor și produselor pe piața UE a căror producție nu duce la defrișări.
Peste 1,6 miliarde de oameni din întreaga lume depind de păduri pentru hrană, medicamente și mijloace de trai. Pădurile conservă solul și susțin 80% din biodiversitatea mondială, iar cele mai mari bazine forestiere se află în afara teritoriului UE.