Consumul de substanțe interzise în UE
Peste 80 de milioane de european au consumat stupefiante într-un singur an, iar războiul din Ucraina poate facilita transportul de substanțe interzise către UE.
Lica Manolache, 26.06.2022, 18:49
83,4 milioane de persoane din Uniunea Europeană cu vârsta cuprinsă intre 15-64 de ani), adică 29%, au consumat un drog ilegal, potrivit estimărilor din Raportul european privind drogurile: tendinţe şi evoluţii. Dintre aceștia, 50,5 milioane sunt bărbaţi şi 33 de milioane sunt femei. Cea mai populară substanță este canabisul, consumată de peste 22 de milioane de europeni în 2020.
Cocaina, al doilea drog ca popularitate în UE
Drogurile stimulante sunt a doua categorie raportată cel mai frecvent printre consumatorii europeni. Astfel, 3,5 milioane de persoane au consumat cocaină, 2,6 milioane – MDMA şi alte două milioane – amfetamine, potrivit estimărilor aceluiași studiu.
Tot în 2020, aproximativ un milion de europeni au consumat heroină sau alt opioid ilegal. Substanțele din categoria opioide au în continuare cea mai mare pondere a efectelor nocive atribuite consumului ilicit de droguri. Circa 5.800 de persoane au decedat din cauza supradozei de droguri, iar 28% din tratamente legate de abuzul de substanțe ilegale au fost legate de consumul de heroină sau alte opioide.
“Este important de reținut că majoritatea persoanelor cu probleme legate de droguri vor consuma o serie de substanțe, subliniază autorii raportului.
În România, se estimează că s-au înregistrat 1,0-1,7 cazuri la 1.000 de locuitori de consum de opioide de mare risc, în 2020. Dintre acestea, 838 de persoane au fost admise la tratament.
Numărul adulților din UE care au folosit droguri în 2020
Războiul din Ucraina poate crește piața de narcotice sosite din Orientul Mijlociu și Asia
Raportul european privind drogurile mai arată că globalizarea continuă să stimuleze inovarea în domeniul traficului şi al producţiei de droguri: De asemenea, războiul din Ucraina sporeşte incertitudinea situaţiei drogurilor în Europa.
De altfel, și Organizația Națiunilor Unite avertizează că fabricarea ilicită de droguri ar putea creşte în contextul războiului din Ucraina, informează agenția AFP, citată de Agerpres .
“Informaţiile din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est par să arate că situaţiile de conflict ar putea funcţiona ca un magnet pentru fabricarea de droguri sintetice, care pot fi fabricate, de fapt, oriunde, se arată în raportul anual al Biroului ONU împotriva drogurilor şi criminalităţii (UNODC).
La rândul său, agenția antidrog a Uniunii Europene a atras atenția asupra agresiunii militare a Rusiei în Ucraina care ar putea crea noi vulnerabilități în Europa în ceea ce priveşte drogurile ilegale. Războiul poate duce la schimbări în rutele de contrabandă şi expune potențial mai multe persoane la stupefiante.
Agenția mai consemnează că situaţia financiară dificilă din Afganistan, care se află sub controlul talibanilor din august, ar putea face ca veniturile din droguri să devină o sursă mai importantă de venit şi să ducă la o creștere a traficului de heroină către Europa.
În fiecare an, la 26 iunie, este marcată Ziua internațională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri, menită să crească gradul de conștientizare privind problema majoră pe care o reprezintă pentru societate drogurile ilicite.
Cantități de droguri capturate de către autoritățile din statele UE în 2020 / Sursa: EMCDDA și Europol