Companiile farma, somate să livreze dozele de vaccin promise
Liderii europeni înfruntă companiile farmaceutice care și-au anunțat incapacitatea de a livra la timp cantitățile de vaccin anti-COVID.
Lica Manolache, 24.01.2021, 22:15
Campania de vaccinare începută de statele Uniunii Europene în urmă cu o lună ar putea a avea de suferit din cauza lipsei dozelor de vaccin. Compania Pfizer, cea care produce unul principalul vaccin aflat în uz în cele 27 de state membre, a anunțat întârzieri ale livrărilor cauzate de lucrările de extindere a capacității de producție. De altfel, și Moderna, compania care a dezvoltat al doilea vaccin autorizat în UE, a anunțat la începutul lunii că va investi în extinderea capacității de producție.
Pfizer a redus la jumătate volumul de vaccinuri anti-COVID pe care le va livra săptămâna aceasta unor state membre ale Uniunii Europene. Astfel, România a primit doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta, cealaltă jumătate urmând să fie alocată gradual până la finalul lui martie. Livrările vor reveni la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii. Aceeași situație a întâmpinat și Polonia care a primit doar 176.000 de doze, adică aproape jumătate din cantitatea așteptată.
Atitudine dură a liderilor europeni pentru rezolvarea întârzierilor
Liderii europeni și-au declarat nemulțumirea față de întârzierile anunțate de companiile farmaceutice și, conform președintelui Consiliului European, Charles Michel, livrările se vor efectua, dar într-un ritm mai lent.
“Intenționăm să obligăm companiile farmaceutice să respecte contractele pe care le-au semnat (…) folosind mijloacele legale pe care le avem la dispoziție. (…) Am dat cu pumnul în masă și până la urmă, întârzierile de câteva săptămâni ce fuseseră anunțate s-au transformat într-o încetinire a livrărilor”, a declarat Charles Michel pentru postul de radio Europe 1.
Șeful Consiliului European nu a făcut referire la potenţiale sancţiuni, dar a spus că Uniunea va insista pe transparenţă în ceea ce priveşte motivele întârzierilor.
În total, Comisia Europeană a comandat un număr de 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, o cantitate suficientă pentru două treimi din populaţia Uniunii cu cele două doze necesare pentru a obține imunizarea.
Și vaccinul AstraZeneca/Oxford va fi livrat în cantități mai mici
Și compania AstraZeneca a informat, vineri, că va reduce cu 60%, până la 31 de milioane de doze, livrările din vaccin către Uniunea Europeană, din primul trimestru al anului din cauza unor probleme de producție, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
”Volumele inițiale vor fi mai reduse decât s-a anticipat la început din cauza reducerii producției la un punct de fabricație din lanțul de aprovizionare european”, a spus un purtător de cuvânt al AstraZeneca.
Autorizația pentru al treilea vaccin ar putea sosi vineri
Potrivit înțelegerii cu UE, producătorul de medicamente britanic ar trebui să livreze peste 80 de milioane în trimestrul doi. România ar trebui să primească o cotă de 4,6% din canitatea livrată către UE, respectiv circa 1,4 milioane din cele 31 de milioane de doze ce urmează a fi livrate în primul trimestru al acestui an.
Agenția Europeană a Medicamentului examinează în prezent documentaţia pentru vaccinul dezvoltat de AstraZeneca/Oxford, iar decizia privind acordarea Autorizaţiei de Comercializare Condiţionată în UE ar putea fi luată pe 29 de ianuarie.