Comisia Europeană dorește prelungirea cu 10 ani a serviciilor de roaming
Un nou set de reguli ar putea prelungi normele privind serviciile de roaming din Uniunea Europeană până în 2032.
Lica Manolache, 27.02.2021, 21:07
Comisia Europeană propune un nou regulament privind serviciile de roaming oferite cetățenilor UE care va prelungi cu zece ani normele aflate în vigoare până în iunie 2022. 170 de milioane de cetățeni beneficiază de roaming gratuit și pot rămâne conectați când călătoresc în cadrul pieței unice, conform Executivului european care mai subliniază că actualele condiții de pe piața telecomunicațiilor mobile nu sunt încă favorabile unor servicii sustenabile de roaming la prețurile, de aceea, este important ca normele să fie prelungite.
Margrethe Vestager: “Normele vor îmbunătăți serviciile de roaming”
Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală spune că regulamentul va aduce nu numai păstrarea gratuității serviciilor, dar și îmbunătățiri pentru cetățenii comunitari care călătoresc în alte state UE: “Eliminarea tarifelor de roaming este un exemplu important al modului în care UE conectează milioane de cetățeni și le îmbunătățește viața. Noile norme nu numai că vor menține serviciile de roaming la prețurile naționale, dar le vor și îmbunătăți suplimentar.”
La rândul său, comisarul pentru piața internă Thierry Breton a afirmat: “În deceniul digital al Europei, fiecare dintre noi trebuie să dispună de o conectivitate excelentă peste tot în Europa, la fel ca în țara de domiciliu. Astăzi ne confirmăm angajamentul față de cetățeni. În paralel, depunem eforturi pentru a sprijini investițiile în infrastructuri adecvate.”
Eurobarometru: Diferențe de calitate a serviciilor în roaming
Sondajul Eurobarometru publicat la mijlocul lunii februarie, confirmă beneficiile aduse de lipsa costurilor suplimentare. Utilizarea serviciilor de date în roaming a crescut de 17 ori în vara anului 2019, față de vara anului 2016, cea dinaintea eliminării suprataxelor de roaming.
Același sondaj arată că există diferențe între calitatea serviciilor în țara de origine și cele din străinătate. 33 % dintre cetățeni au declarat că au avut o viteză mai scăzută a internetului mobil când au călătorit în altă țară din UE, iar 28% dintre respondenți au spus că standardul de rețea era mai redus decât în țara lor de origine (de exemplu 3G în loc de 4G). Setul de norme propuse de Comisa Europeană sunt menite să aceeași calitate a serviciilor mobile ca în țara lor de origine.
O altă prioritate a noului regulamentului este ca cetățenii să aibă acces la serviciile de urgență în străinătate și să beneficieze de transmiterea informației de localizare a apelantului în mod neîntrerupt și gratuit, prin toate mijloace decât apelurile vocale, inclusiv prin SMS sau aplicații pentru situații de urgență.
Prevenirea costurilor și a facturilor neașteptat de ridicate și a costurilor și a facturilor neașteptat de ridicate sunt, de asemenea, incluse în noile norme propuse de Comisia Europeană.