Comisia Europeană avertizează: dezechilibre economice în România
Comisia Europeană avertizează România din cauza datoriei în creștere ce ar putea duce la riscuri de sustenabilitate în următorii ani.
Lica Manolache, 28.02.2019, 15:48
În raportul de ţară dedicat României, se trage atenția asupra costurilor de finanţare ale datoriei publice care au crescut începând cu a doua jumătate a anului 2017, iar nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să urce gradual, ceea ce poate ridica riscuri de sustenabilitate a datoriei pe termen mediu.
Documentul publicat miercuri mai semnalează că, la fel ca şi în anii precedenţi, cadrul fiscal naţional nu a fost respectat, iar bugetul pe 2018 este în flagrantă contradicţie cu reglementările fiscale stabilite prin Legea responsabilităţii fiscale.
Nu numai ţara noastră a primit semnale de alarmă privind situaţia economiei naţionale. Bulgaria, Germania, Spania, Franța, Croația, Irlanda, Țările de Jos, Portugalia și Suedia se confruntă, la rândul lor, cu dezechilibre economice, conform evaluării anuale a situației economice și sociale. Pe lângă acestea, Grecia, Cipru și Italia se confruntă cu dezechilibre economice excesive, conform constatărilor Comisiei Europene.
Sărăcia și inegalitățile privin veniturile, probleme grave ale României
Alte probleme semnalate în raportul de ţară sunt capacitatea sistemului de impozitare de a reduce sărăcia şi de a corecta disparităţile.
„Inegalităţile în privinţa veniturilor rămân printre cele mai ridicate din UE, o treime din români se confruntă cu risc de sărăcie – cel mai ridicat procent din UE. Nivelul relativ scăzut al veniturilor din taxe limitează capacitatea României de a rezolva aceste probleme fie prin redistribuire fie prin finanţarea bunurilor şi serviciilor publice. În plus, structura taxelor depinde substanţial de taxele de consum, care nu au sau au un impact redistributiv foarte redus”, arată Comisia Europeană conform Agerpres.
Taxele se regăsesc în PIB într-un procent foarte mic
Procentul scăzut al taxelor regăsite în PIB este un alt aspect evidenţiat în raportul Comisiei: „Structura fiscală se caracterizează printr-un nivel scăzut al veniturilor, cu o dependenţă ridicată de taxele de consum. Procentul de taxe în PIB s-a situat la 24,9% în 2017, cea mai scăzută valoare din 1996. Aceasta reprezintă al doilea cel mai redus nivel din UE – mult sub media UE de 39,2%”.
O altă provocare privind respectarea obligaţiilor fiscale este economia subterană, iar documentul ararată că economia nefiscalizată din România este estimată la 22% din totalul economiei, conform datelor din 2014. Institutul Naţional de Statistică estima economia din umbră la aproximativ 21% din PIB în 2017.
De asemenea, munca la negru în România este la un nivel ridicat, ajungând la o cincime din forţa de muncă şi un sfert din valoarea adăugată brută în sectorul privat, mai constată Comisia Europeană potrivit Agerpres.