Comerțul exterior al UE cu produse reciclabile
Exporturile de produse reciclabile au înregistrat o creștere semnificativă în ultimul an, în timp ce importurile s-au diminuat cu o cincime.
Lica Manolache, 12.10.2024, 21:08
Uniunea Europeană a exportat anul trecut 8,5 milioane de tone de produse reciclabile – hârtie, plastic și sticlă – către țările din afara blocului comunitar, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Cantitatea reprezintă o creștere de 34% față de 2022, când volumul total al exporturilor s-a ridicat la 6,4 milioane de tone. În același timp, importurile de produse reciclabile au fost de 3,2 milioane de tone, o scădere de 19% față de cele 4 milioane de tone din anul precedent.
Comparativ cu anul 2013, exporturile blocului comunitar au înregistrat un declin de 5%, de la 9 milioane de tone. Această reducere se datorează în special scăderii semnificative, a exporturilor de plastic reciclat în ultimul deceniu (-44%). Cantitatea importurilor a rămas stabilă în ultimii 10 ani.
În ceea ce privește tipurile de materiale exportate anul trecut, hârtia a dominat categoria produselor reciclabile, reprezentând 81,6% din totalul exporturilor. Astfel, din cele 8,5 milioane de tone de produse reciclabile exportate, 7 milioane au fost constituite din hârtie. Plasticul a reprezentat 15,6% din exporturi sau 1,3 milioane de tone, în timp ce sticla a avut o pondere de numai 2,8% și un total de 0,2 milioane de tone.
Pe de altă parte, în cadrul importurilor, hârtia a continuat să fie cel mai mare produs reciclat adus în Uniunea Europeană, însumând 1,7 milioane de tone sau 51,2% din totalul produselor reciclabile importate. Sticla a reprezentat 25,4% din aceste importuri, adică 800.000 de tone, iar plasticul a avut o pondere de 23,4%, cu un volum total de 700.000 de tone.
India a fost principala destinație pentru exporturile de hârtie reciclată din blocul comunitar în 2023, cu aproape o treime din totalul exporturilor de hârtie (32%). Ponderi mari s-au înregistrat și în comerțul cu Indonezia (17%) și Vietnam (13%). Pentru exporturile de plastic ale UE au existat trei destinații principale: Turcia cu o pondere de 22%, urmată de Malaysia (21%) și Indonezia (19%). Sticla reciclată a fost exportată în cea mai mare parte către Marea Britanie (39%), iar următorii parteneri comerciali au fost Republica Moldova (10%) și Turcia (9%).
În ceea ce privește importurile de produse reciclabile din afara Uniunii Europene, cele mai multe au sosit din Marea Britanie care a furnizat 31% din totalul hârtiei importate de statele membre, 47% din plastic și 36% din sticlă. Statele Unite ale Americii au fost, de asemenea, un furnizor important, contribuind cu 29% la importurile de hârtie, iar Elveția a furnizat 18% din aceeași categorie de produse. În cazul importurilor de plastic, Statele Unite și Norvegia au avut cote de 8%, respectiv 7%. Pentru sticlă, după Marea Britanie, Statele Unite (29%) și Elveția (12%) au fost cei mai mari furnizori.