Comerțul cu cereale al UE în 2022
Comerțul exterior cu produse agricole al UE a atins un maxim istoric de peste 420 de miliarde de euro în 2022.
Lica Manolache, 06.05.2023, 14:38
Valoarea totală a schimburilor comerciale (suma importurilor și a exporturilor) de produse agricole dintre Uniunea Europeană și celelalte state ale lumii a crescut în 2022 la 424,7 miliarde de euro, cu 77,5 miliarde de euro mai mult față de anul precedent, potrivit datelor oferite de Eurostat. UE a înregistrat un surplus comercial de 33,5 miliarde de euro prin exporturile în valoare de 229,1 miliarde de euro față de 195,6 miliarde de euro, totalul produselor agricole importate.
În ultimele două decenii, cifrele Uniunii s-au triplat de la o valoare a schimburilor comerciale de 141,5 miliarde de euro în 2022, ceea ce echivalează cu o creștere anuală medie de circa 5,6%, mai precizează Eurostat. În perioada 2002-2022, exporturile (5,9%) au avut o rată de creștere mai mare decât importurile (5,4%).
Anul trecut, Marea Britanie a fost principala destinaţie pentru exporturile de produse agricole din blocul comunitar cu o valoare de 47,8 miliarde de euro sau 21% din total. Ceilalți mari parteneri au fost Statele Unite ale Americii (29 miliarde de euro sau 13%), China (15,2 miliarde de euro sau 7%), Elveția (11,5 miliarde de euro sau 5%,), Japonia (8,3 miliarde de euro sau 4%,) şi Rusia (7 miliarde de euro sau 3%).
În privința importurilor, principalele state de unde au provenit produsele agricole au fost Brazilia (cu 19,9 miliarde de euro sau 10% din total), Marea Britanie (cu 16,4 miliarde de euro sau 8%), Ucraina (cu 13,1 miliarde de euro sau 7%), SUA (cu 12,3 miliarde de euro sau 6%), China (cu 10,8 miliarde de euro sau aproape 6%) și Norvegia (cu 9,3 miliarde de euro sau 5%).
Principalii parteneri ai UE în exportul și importul de produse agricole / Sursa: Eurostat
Situația comerțului cu produse agricole ultimul an a fost influențată masiv de războiul inițiat de Rusia împotriva Ucrainei. Mai multe state UE, printre care și România au asigurat tranzitul exporturilor de cereale ucrainene, însă o parte din aceste cantități au intrat pe piața locală, generând nemulțumirea fermierilor.
Din această cauză, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis, luna trecută, importurile de cereale şi de alte produse din Ucraina, cu intenția de a proteja agricultorii locali, ceea ce contravine politicilor adoptate de țările UE.
După negocieri cu cele patru state și România, Comisia Europeană a anunțat la finalul săptămânii trecute că a ajuns la un acord cu cele cinci țări pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene. Acordul prevede încetarea măsurilor de interdicţie unilaterale luate de aceste ţări, în schimbul unor măsuri de salvgardare excepţionale privind patru produse din Ucraina, considerate cele mai sensibile: grâu, porumb, rapiţă, seminţe de floarea soarelui, informează Agerpres.
Anterior, Executivul european a decis acordarea unui ajutor suplimentar de 100 milioane de euro pentru producătorii agricoli afectați din cele cinci state, după aprobarea unui ajutor inițial de 56,3 milioane de euro acordat la sfârşitul lunii martie, fonduri provenite din rezerva de criză a Politicii agricole comune.