Comerțul cu amănuntul în Uniunea Europeană
Vânzările cu amănuntul au scăzut în luna februarie în UE, dar România a înregistrat a doua cea mai mare creștere a acestora în ritm anual.
Lica Manolache, 10.04.2024, 17:41
Vânzările cu amănuntul au scăzut în luna februarie în UE, dar unele state printre care și România care au raportat o creștere a acestora, potrivit datelor oferite de Eurostat. Totodată, țara noastră a înregistrat cea mai mare rată a inflației și creșteri importante al prețului la carne.
Zece state au raportat creșteri ale vânzărilor
Comparativ cu prima lună a anului, vânzările cu amănuntul au scăzut cu cu 0,4% în Uniunea Europeană și cu 0,5% în zona euro. Mai multe state au avut un avans al vânzărilor printre care România, Ţările de Jos şi Spania, toate cu o creştere de 0,5%. Polonia (1,4%), Croaţia (1,2%), Estonia (1%), Bulgaria şi Slovacia (ambele cu 0,9%), Letonia şi Lituania (ambele cu 0,7%) au fost statele care au raportat creșteri și mai mari.
Față de luna februrarie a anului 2023, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,2% în Uniunea Europeană și cu 0,7% în zona euro. România a avut un avans de 8,7%, a doua cea mai mare creștere după Croaţia, unde vânzările cu amănuntul au crescut cu 9,2% în ritm anual.
Tot Eurostat a publicate datele privind preţul la carne în spațiul comunitar care a urcat cu 3,3% în luna februarie față de aceeași lună a anului precedent. România se numără printre statele cu cele mai mari creșteri de prețuri cu un avans de 7,7%. Doar Bulgaria a raportat o creștere mai mare a prețurilor (8,2%).
Totodată, au existat trie state membre care au înregistrat scăderi ale prețului la carne: au scăzut: Cehia (-5,1%), Finlanda (-2,2%) şi Danemarca (minus 0,6%).
România, carne mai scumpă și cea mai mare inflație din UE
Creșterea prețurilor a variat în funcție de sortiment. Astfel, carnea de porc au înregistrat cea mai mare scumpire în Uniunea Europeană, cu 5,7% peste februarie 2023. Carnea de oaie sau capră a fost mai scumpă în medie cu 4,5%, iar carnea de vită sau vițel cu 3%. De cealaltă parte, prețurile cărnii de pasăre au înregistrat o scădere cu 1,6% la nivelul UE
Eurostat a comunicat anterior că rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere în luna februarie, ajungând la 2,8%, față de nivelul de 3,1% înregistrat în ianuarie. Cu toate acestea, România se află, pentru a doua lună consecutiv, în fruntea țărilor din blocul comunitar în ceea ce privește inflația.
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS) rata anuală a inflație a fost de 7,23% în februarie, în ușoară scădere față de luna ianuarie (7,41%). Această scădere survine în timp ce prețurile la mărfurile alimentare au crescut cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.