Cheltuielile pentru protecția socială în Uniunea Europeană
România se numără printre statele care au alocat cele mai mici sume pentru protecția socială în 2018.
Lica Manolache, 29.02.2020, 18:31
Protecția socială a fost în 2018 o prioritate pentru toate statele membre UE care au alocat aproape o cincime din valoarea Produsului Intern Brut (19,2%) pentru acest domeniu. Ponderea acestor cheltuieli semnificativ între 24,1% din PIB în Finlanda şi 9% în Irlanda, conform datelor publicate joi de Eurostat.
Cât a cheltuit România pentru pensii în 2018
Alte patru state din spațiul comunitar – Franța, Danemarca, Italia şi Austria – au alocat cel puțin 20% din PIB pentru protecția socială în 2018. În România, ponderea cheltuielilor cu protecția socială a fost de 11,6% din valoarea Produsului Intern Brut, mult sub media de 19,2% înregistrată la nivelul Uniunii Europene. Un nivel apropiat au mai înregistrat Irlanda, Malta, Letonia, Bulgaria și Cehia, toate cu cheltuieli mai mici sau egale cu 12% din PIB.
Eurostat a pus la dispoziție și date împărțite pe categoriile ce alcătuiesc protecția socială. Astfel, media europeană a cheltuielilor pentru persoanele în vârstă, categorie care include pensiile, a fost de 10,4% din PIB în 2018. În toate statele membre, această categorie reprezintă cea mai importantă parte din cheltuielile cu protecția socială, dar și aici ponderea variază între 13,6% din PIB în Finlanda şi 3,2% din PIB în Irlanda. Cheltuielile pentru pensii ale României au avut o valoare de 8,6% din PIB.
Cheltuieile statelor membre UE pentru protecția socială (Sursa: Eurostat)
România are printre cele mai mici cheltuieli din UE pentru sănătate și educație
În privința cheltuielilor guvernamentale pentru sănătate, pe primul loc în UE este Danemarca, țară care în 2018 a alocat 8,3% din PIB, urmată la mică distanță de Austria (8,2%) și Franța (8,1%). România se află la coada clasamentului cu cheltuieli de 4,7% din PIB, iar în urma sa se situează Letonia (4%) și Cipru (2,7%).
România, alături de Irlanda, ocupă ultima poziție din blocul comunitar la cheltuielile pentru educație. Cele două state au alocat 3,2% din PIB pentru educație, sub media de Uniunii de 4,6%. La polul opus, se situează Suedia care a înregistrat o ponderea a cheltuielilor în valoare de 6,9% din PIB.
În schimb, România se situează exact la același nivel ca şi media din UE când vine vorba de ponderea cheltuielilor guvernamentale pentru protecția mediului, respectiv 0,8% din PIB. Cele 27 de state membre UE au alocat aproximativ 106 miliarde euro din cheltuielile guvernamentale pentru protecția mediului, în anul 2018.