Cheltuielile gospodăriilor din statele UE
România a avut cea mai mare creștere a cheltuielilor de consum ale gospodăriilor din Uniunea Europeană, dar și cel mai mici prețuri pentru bunurile de consum.
Lica Manolache, 03.02.2023, 17:32
România a înregistrat cel mai mare avans al cheltuielilor de consum ale gospodăriilor în 2021, raportat la anul 2019, cu o diferență de 4,7%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Țara noastră este urmată de Bulgaria cu o diferență de 4,3%, Lituania (3,5%), Estonia (3,1%) şi Suedia (2,8%). În același timp, 16 țări UE au raportat un declin al cheltuielilor de consum ale gospodăriilor, față de anul dinaintea pandemiei. Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în Malta (-14%), Spania (-7%), Austria (minus 8,4%), Portugalia (-6,8%) şi Italia (minus 6,7%).
Potrivit Oficiului European de Statistică, toate cele 27 de state membre au înregistrat o creștere a cheltuielilor de consum ale gospodăriilor în 2021, raportat la anul precedent. Astfel, comparând cifrele din 2021 cu cele din 2020, cele mai importante creșteri au fost în Croația (21,2%), Cipru (12,9%), Malta (11,2%), Grecia (10,8%) şi Slovenia (10,2%). La polul opus, cheltuielile au crescut cu doar 0,1% în Germania, cu 0,5% în Austria (0,5%) și cu 1,3% în Slovacia.
Tot în 2021, România a înregistrat cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final al gospodăriilor populaţiei. Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată o pondere cu 45% mai mică decât media Uniunii Europe. România se situează, astfel, în fața Bulgariei (44% sub media UE) şi a Poloniei (40% sub media UE).
De cealaltă parte, Irlanda a avut cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (44% peste media UE), cu un punct procentual peste Danemarca , în urma celor două state situându-se Luxemburg (36% peste media UE) şi Suedia (30% peste media UE), potrivit Eurostat.
Datele se referă la indicii nivelului preţurilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei în comparaţie cu media Uniunii Europene. Astfel, indicii nivelului preţurilor exprimă câte unităţi din aceeaşi monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri şi servicii în ţări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri şi servicii. În anul 2021, pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, 144 euro în Irlanda şi 55 euro în România, potrivit Agerpres.
Diferențe înregistrate în statele UE pentru cheltuielile de consum ale gospodăriilor (2021-2019 – galben; 2020-2021 – albastru) / Sursa: Eurostat
La indicii nivelului preţurilor pentru principalele grupe de bunuri şi servicii, România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente şi băuturi nealcoolice” (70% din media UE), în timp ce Luxemburg are cel mai ridicat nivel pentru aceeași grupă de produse (125%). Tot România are cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru grupa „Recreere şi cultură” (63%), precum şi pentru grupa „Transport” (69%), alături de Bulgaria.
Statul vecin înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor și pentru grupele de produse „Băuturi alcoolice şi tutun” (65% din media UE), „Îmbrăcăminte şi încălţăminte” (77%) şi „Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili” (36%). Pentru aceleași categorii, Danemarca are cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru grupa „Îmbrăcăminte şi încălţăminte” (133%), în timp ce Irlanda este cea mai scumpă ţară din UE la produsele din grupele „Băuturi alcoolice şi tutun” (208%) şi respectiv „Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili” (194%).