Certificatul electronic de călătorie, valabil de la 1 iulie
Certificatul electronic privind COVID va putea fi folosit de cetățenii UE de la 1 iulie, cu excepția celor care au fost imunizați cu serurile neautorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente.
Lica Manolache, 24.05.2021, 18:17
Parlamentul European și Consiliul au ajuns, vineri, la un acord referitor la Regulamentul ce reglementează certificatul electronic al UE privind COVID. Numit inițial adeverință electronică verde”, certificatul se află în graficul stabilit de liderii UE pentru a fi gata la sfârșitul lunii iunie.
Statele UE, sfătuite să implementeze rapid noul document
Acordul a fost salutat de Comisia Europeană care a transmis statelor UE să facă pașii necesar implementa folosirea acestui document pentru facilitarea călătoriilor: Cetățenii europeni așteaptă cu nerăbdare să călătorească din nou, iar mulțumită acordului de astăzi, ei vor putea călători, foarte curând, în condiții de siguranță. Certificatul electronic al UE privind COVID, disponibil pe hârtie sau în format electronic, le va permite europenilor să călătorească mai ușor – fie ca să își vadă familiile și pe cei dragi, fie ca să profite de o perioadă de odihnă binemeritată. Este esențial ca toate statele membre să continue implementarea sistemelor lor naționale pentru a se asigura că sistemul poate fi operațional cât mai curând posibil. Acestea sunt așteptările legitime ale cetățenilor UE”, a transmis Ursula von der Leyen, șefa Executivului comunitar.
Regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie și, pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp, prevede o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni pentru eliberarea certificatelor, potrivit unui comunicat al Comisiei.
Certificatul verde, valabil pentru europenii vaccinați cu serurile autorizate de EMA
Acordul dintre cele două instituții europene dă undă verde pentru utilizarea certificatul electronic care va acoperi vaccinarea, testarea și vindecarea de COVID. Acesta va fi disponibil în format electronic și pe hârtie, în funcție de alegerea destinatarilor, și va conține un cod QR semnat digital. De asemenea, certificatul se va obține cu ușurință, fără costuri, și va fi disponibil și pentru persoanele vaccinate înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului referitor la certificatul electronic al UE privind COVID.
Totodată, certificatul va fi valabil în toate statele membre ale UE, plus Liechtenstein, Islanda şi Norvegia, pentru vaccinurile aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care până în prezent a autorizat vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna, Astrazeneca şi Johnson&Johnson.
100 de milioane de euro pentru teste PCR
Comisia precizează că certificatul va putea fi utilizat și de către statele membre în scopuri naționale, dacă acest lucru este prevăzut în legislația național și reitereză atenționarea către cele 27 de țări UE de a se abține de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare deținătorilor unui certificat electronic .
Totodată, Executivul comunitar a acordat un buget de 100 de milioane EUR pentru a sprijini statele membre să ofere teste la prețuri accesibile pentru cei care călătoresc. Deocamdată, însă, nu este clar cum vor fi folosite testele cumpărate din acest fond şi nici dacă de ele ar putea beneficia anumite categorii specifice ale populaţiei, cum ar fi de exemplu cele care călătoresc frecvent pentru studii sau muncă, ori în cazul unor călătorii pentru motive medicale.